Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Így ronthatjuk el a steakünket

2020. October 4.

Egy jól elkészített steak az egyik legfinomabb húsétel: omlós, szaftos, ízletes. Ahhoz, hogy tökéletesre sikerüljön, érdemes pár dologra odafigyelni. Sajnos sok hibát el lehet elkövetni az elkészítése közben a nem megfelelő fűszerezéstől kezdve egészen a túlsütésig. Nézzük, melyek ezek pontosan, és hogyan kerüljük el őket.

 

Nem fűszerezzük be rendesen

Elterjedt az a nézet, hogy a vörös húsok és a só egészségtelenek. Ha viszont már eldöntöttük, hogy mi bizony ennek ellenére steaket fogunk enni, ne felejtsük el rendesen besózni. A legjobb erre a durva szemű vagy kóser só. Vegyük figyelembe, hogy egy szelet steak ideális vastagsága 4 centi, és fűszer csak a külsejére jut, ezért sózzuk bátran.

 

Túl sokat szurkáljuk

A hússzeletünk nem tűpárna, és garantáltan nem is él már, akkor meg minek annyit szurkálni? Ne egy beleszúrt villával fordítsuk meg, ne vagdossunk bele csontokat keresgélve, és a húshőmérőt sem kell percenként belenyomni. Ahányszor beleszúrunk, ereszteni fog a levéből, azaz szárazabb lesz a steak.

 

Kivesszük a hűtőből, majd rögtön megsütjük

A steaket gyorsan, magas hőmérsékleten kell megsütni, rövid idő alatt. Minél hosszabban sütjük, annál rágósabb lesz. Ezért fontos, hogy ne hűtőhideg, hanem szobahőmérsékletű hússal dolgozzunk. A helyes módszer az, hogy sütés előtt 20-30 percet adunk a húsnak szobahőmérsékletűre melegedni.

 

Túlsütjük

Ha szaftosra szeretnénk sütni a húst (medium rare), akkor 55-60 fokra kell a hús belsejének felmelegednie, így lesz belül rózsaszín és lédús.

 

Nem elég forró a grill

Amennyiben kerti grillen sütjük, ugyanazzal a problémával szembesülünk, mintha túl hideg lenne a hús. Ha túl alacsony a hőfok, akkor tovább kell sütnünk, azaz rágós lesz. De hogyan tudjuk ellenőrizni, hogy elég meleg-e a grill? Hát a kezünkkel. Nem, ne nyúljunk a tűzbe, csak tartsuk 8 centire a rácstól, és kezdjük számolni a másodperceket. Maximum 2 másodperc után el kell kapjuk a kezünket a hő miatt. Nem a legtudományosabb megoldás, de egyszerű és működik.

 

Nem pihentetjük

A pihentetés azt jelenti, hogy a megsült húst levesszük a tűzről vagy kivesszük a sütőből, és pár percig állni hagyjuk. Ezzel megelőzzük, hogy a hús felvágáskor túl sok levet eresszen, vagyis kiszáradjon.

 

Forrás: the spruce Eats 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!