Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Így lesz mindig puha és szaftos a steak

2023. January 15.

Egy jó steak a húsimádók többségének szerepel a toplistáján. Amilyen egyszerű étel, olyan könnyen el is rontható, a legfőbb gond ha túlsütjük, kiszárítjuk. Ha steaksütést tervezünk, az első és legfontosabb a megfelelő minőségű alapanyag kiválasztása. Olyan húst keressünk, ami jól láthatóan „márványos”. Ez a hús megfelelő zsírtartalmának látható jele, a zsír ugyanis segít abban, hogy a hús szaftos és ízletes maradjon sütés után. Ilyen részei a marhának a Ribeye, a Sirloin (keresztfartő) és a Filet mignon (bélszín és vesepecsenye).

Érdemes sütés előtt fűszerezni, mert ettől nemcsak ízletesebb, hanem puhább is lesz a hús. Nem kell túlzásba esni, elég lesz a só, bors, esetleg némi fokhagymapor klasszikus duója vagy triója. Sóból jobb nagyobb, durvább szemű fajtát használni, mert az lassabban oldódik fel, így a húsban lévő izomszövetek sütés közben meg tudnak duzzadni. Egy egyszerű marinád olívaolajból, ecetből és zöldfűszerekből is csodákat tud tenni.

Tipp: Milyen zsiradékban süssük a steaket?

Keveseknek van és körülményes a használata, de egy nehéz öntöttvas serpenyő az, amire a legtöbb profi esküszik, mivel jól tartja a hőt, és egyszerűen lehet benne kérget sütni a húsra. A húshőmérő szintén nagy segítség lehet, ha véresre szeretnénk sütni, akkor 50-55, ha médiumra kb. 60, ha pedig átsütve, akkor 70 fokos maghőmérsékletet szükséges elérnünk.

A pihentetés ugyancsak fontos, ha megsült a steak, 2-5 percen át semmi esetre se vágjuk fel, különben sokkal könnyebben kiszárad a húsunk.

Forrás: mashed

Kapcsolódik:

Így ronthatjuk el a steakünket

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!