Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Bazsalikomos? Vagy medvehagymás? Mutatjuk, hogyan lesz tökéletes a házi pesztód

2022. April 5.

Cseppet sem csodálkozunk azon, hogy a pesztó szinte az egész világon óriási karriert futott és fut be a mai napig. Pár hozzávalóból áll, intenzív ízű, ha semmire sincs időnk, csak összekeverjük főtt tésztával, és kész is a laktató ebéd. Persze nemcsak tésztához jó, tehetjük salátákra, tölthetjük sós péksüteményekbe, sőt toastra kenve is ellenállhatatlan.

Ha otthon futunk neki a pesztónk elkészítésének, néhány alapanyagra lesz csak szükségünk. Az alapja legtöbbször friss bazsalikom, de ez sem kőbe vésett, hiszen lehet medvehagymás vagy rukkolás is, és akkor arról még nem beszéltünk, hogy az aszalt paradicsomos verzió szintén népszerű. Kerül még hozzá valamilyen olajos mag (eredetileg fenyőmag, de mandula, mogyoró, dió is mehet bele), parmezán vagy grana padano sajt, olívaolaj, pici só, opcionálisan pedig fokhagyma vagy más további fűszer, ízesítő. De hol rontható el? És hogyan lesz a legfinomabb?

Mozsárban az igazi

Ha igazán jó pesztót szeretnénk, felejtsük el a gépeket, és autentikus módon, mozsárban törjük krémesre a pesztónkat. Ha a legismertebb genovai fajtát vesszük, először a fokhagyma kerül a mozsárba pici sóval, ezt követi a bazsalikom, a fenyőmag és a sajt, végül pedig kialakítjuk a sűrű, krémes „paszta” állagot. Körkörös mozdulatokkal zúzzuk össze a mozsár tartalmát!

Néha lépjünk túl a bazsalikomon

Ahogy már említettük, pesztó nem csak bazsalikomból készülhet. Próbáljuk ki korianderből, petrezselyemből, a semlegesebb ízű fő összetevőhöz adhatunk kaprot, oregánót, mentát. Ez utóbbi például szuper lesz bárányhoz. Más alapanyagokban is gondolkozhatunk: rukkolában, bébispenótban, sőt mángoldban is, mángold esetén viszont szükséges a leveleket blansírozni is.

Váltogassuk és pirítsuk meg az olajos magvakat!

Sokkal intenzívebb lesz a hozzáadott mag íze, ha forró, zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítjuk. Ez az egyszerű trükk fenyőmaggal ugyanúgy működik, mint dióval vagy mandulával. Ami fontos, hogy amint megpirultak, tegyük át egy hideg tányérra, és hagyjuk kihűlni, mielőtt felhasználjuk. Használjuk ki a különböző ízeket! A fenyőmag karakteres íze jól megy a semlegesebb hozzávalókhoz, a dió pedig tökéletes kiegészítője a rukkolának.

Tipp: Miért olyan drága a fenyőmag? 

Ne spóroljunk a sajton!

Tény, hogy a parmezán nem a legolcsóbb sajtféle, viszont egy kis tömb hosszú ideig hű társunk lesz a konyhában. Helyettesíthetjük grana padano sajttal (itthon ezt sokkal könnyebben beszerezhetjük) vagy végszükségben más keményebb sajtokkal, például manchegóval.

Viszont legyünk óvatosak a fokhagymával…

Mert bizony könnyű túlzásba esni, és picivel többet adni a pesztóhoz, mint kellene. A nyers, zúzott fokhagyma gyorsan uralkodóvá válhat, és elnyomhatja a többi hozzávalót.

Az olaj sem mindegy

Jó minőségű olívaolajat válasszunk, és lassan, vékony sugárban adjuk a pesztó alaphoz, szinte úgy, mintha majonézt készítenénk. Így elkerülhetjük, hogy túl híg és olajos legyen a végeredmény.

Tároljuk megfelelően!

A pesztót hűtőben kell tárolni, a legjobb zárható üvegbe téve. A bazsalikom – és más zöld összetevők – oxigénnel érintkezve hajlamosak az oxidációra (ezáltal bebarnulásra), ezt a tetejére kanalazott vékony olívaolaj réteggel akadályozhatjuk meg. Felhasználáskor nem szükséges eltávolítani, nyugodtan belekeverhetjük a pesztóba.

Ez is érdekelhet: 

Gyorsan, finomat! Azaz mindig legyen a hűtőben egy üveg pesztó!

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Új pesztó-választék érkezik a szuperételek kedvelőinek

Új pesztó-választék érkezik a szuperételek kedvelőinek

Varázsolj különleges, olasz ízvilágú finomságokat az asztalra!
A kalács, amely szuperül passzol sonkához, tojáshoz, reggeli zöldséges kencékhez: Zöld pesztós kalács

A kalács, amely szuperül passzol sonkához, tojáshoz, reggeli zöldséges kencékhez: Zöld pesztós kalács

Húsvétra nem csak édes, hanem sós kalácsot is szoktam sütni. Egyik kedvencem ez a pesztós verzió, sonkához, tojáshoz, reggeli zöldséges kencékhez szuperül passzol. A tésztát alapreceptnek is használhatjátok; kevés cukor hozzáadásával édes kalácsok alapjául szolgálhat.
Sonkás-pesztós töltött gombafejek

Sonkás-pesztós töltött gombafejek

Húsok mellé köret vagy könnyű vacsora? Ahogy szeretnéd.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!