Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Tökéletes tócsnit a tányérra!

2022. September 11.

Tócsni, tócsi, cicege… Ahány ház, annyi elnevezés, az étel azonban ugyanaz: kívül ropogós, nyers, reszelt burgonyából készülő étel. Nagy visszatérő: nagyanyáink konyhájában mindennaposnak számított, ma pedig egy kicsit újragondolva a legmenőbb éttermek is felteszik az étlapjukra.

Nem mindegy, milyen olajban sütjük

Gyakori hiba a nem megfelelő olaj kiválasztása. Olyan olaj mellett döntsünk, aminek magas a füstölési pontja, szuper a hagyományos napraforgóolaj vagy a repceolaj. Ha újhullámos receptet álmodtunk meg, és például keleti jellegű, szójaszószos, gyömbéres ízvilághoz társítjuk köretnek, nyugodtan süssük mogyoróolajban.

Az olaj hőmérséklete is fontos, nagyjából 180-190 °C az ideális. Ahogy sütjük, az olaj hőmérséklete csökkenni fog, ezért érdemes két adag között kicsit várni, hogy visszamelegedjen. A serpenyőben legyen annyi olaj, hogy éppen ellepje a tócsnikat, de ne ússzanak benne!

Tipp: Így süss krumplit forró levegős fritőzben

Fontos az előkészítés is

Nem csupán az olajon múlik a siker, az is lényeges, hogyan készítjük elő a burgonyát. Nem kell az összes nedvességet kinyomkodni belőle, csak a nagy részét, ha marad egy kevés, egyszerre lesz krémesebb és ropogósabb a megsült tócsni. Ne felejtsük el jól befűszerezni se, ne sajnáljuk hozzá a sót!

Ne legyen puha!

Ha serpenyőben sütünk meg valamit, alapszabály, hogy ne pakoljuk teljesen tele. Hiszen azt szeretnénk, ha pirulnának a tócsnik, szép kérget kapnának, nem pedig „párolódnának”. Ha megsültek, igyekezzünk úgy kiszedni, hogy lehetőleg ne érjenek egymáshoz, amíg hűlnek, ez ugyanis szintén puhítja a kis tallérokat, és oda a ropogós állag.

Forrás: mashed

Ez is érdekelhet:

Ez a nő 26 éve kizárólag sült krumplit eszik, ami borzasztó szenvedést okoz számára

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!