Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ezért pihentessük mindig sütés után a húst

2020. September 12.

Mindegy, hogy egyszerű, de finom csirkemellet vagy villantós, ínycsiklandozó steaket készítünk, a hús sütésének megannyi trükkje és fortélya van. Az egyik ilyen sokat emlegetett tanács, hogy miután a hús megsült, ne feledkezzünk el a pihentetésről. De vajon miért van erre szükség, illetve mennyi ideig pihentessünk? Ezekre a kérdésekre keressük most a választ.

A pihentetésre azért van szükség, mert ha megsül egy hús és rögtön felvágjuk, akkor megfigyelhetjük, hogy lé folyik ki belőle. És ezzel a lével együtt nemcsak nedvességet, hanem ízt is veszítünk. Tehát a sütés után rögtön felvágott hús szárazabb és íztelenebb lesz szemben azzal a hússal, amivel várunk egy keveset.

Éppen annyira fontos a sütés utáni pihentetés, mint az, hogy sütés előtt a hús szobahőmérsékletű legyen. A pihentetésnél nem számít, hogy csontos vagy csont nélküli-e az alapanyagunk, annyi fontos csak, hogy várjunk a felszeleteléssel kb. még fele annyi időt, mint ameddig sült. Tehát ha 20 percig sütöttünk valamit, azt utána hagyjuk 10 percen át állni. Tegyük a frissen elkészült húst meleg helyre, és egyszerűen hagyjuk békén. A kisebb darabokat ne fedjük le alufóliával, mert az megfogja a meleget, így pedig tovább süti az ételt. Az igazán nagy húsok, mondjuk egy egészben megsütött szárnyasféle esetén hosszabb pihentetési idővel kell számolnunk, legalább 15 perccel, de itt már alufóliával letakarva.

Akár közepesen, akár jól átsütve szeretjük a húsainkat, fontos, hogy mindig pár perccel azelőtt kivegyük a sütőből, minthogy elkészülnének. A hús ugyanis raktározza a meleget, ezért még azután is tovább sül, hogy kivettük a sütőből. Ha teljesen biztosra akarunk menni, akkor kapjunk elő egy egy húshőmérőt.

Forrás: Martha Stewart

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Pulykalakoma

Pulykalakoma

Bloggereink legfinomabb pulykahúsos receptjei következnek.
7 dolog, melyet tudnunk kell a darált marhahúsról

7 dolog, melyet tudnunk kell a darált marhahúsról

Mielőtt elfogyasztunk egy fasírtot, ezt olvassuk el

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!