Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

7 dolog, melyet tudnunk kell a darált marhahúsról

Mielőtt elfogyasztunk egy fasírtot, ezt olvassuk el
2017. November 7.

1.A darált hús és a fasírt nem ugyanaz: Amerikában gyakran használják szinonimaként ezt a két szót (ground beef és hamburger), viszont nem azok, hiszen a fasírtnak (hamburger húsnak) csupán alapanyaga a darált hús.

2.Négy különféle típusú darált marhát kaphatunk: Az egyik 25-30%áos zsírtartalmú, ezeket a szegyből és lábszárból darálják. A soványabb – 15-20%-os zsírtartalmú – a mellső végtagokból (vállakból) jön.  Az extra sovány marhahúst a hátsó lábakból darálják, és mindössze 12-15%-os zsírtartalmúak. A darált hátszín a legsoványabb és a legdrágább darált marhahús a piacon (10-14%-os zsírtartalommal).

3.Néhány hentes helyben darál: Vannak üzletek, ahol nem sorakoznak darált húsok a pultban, a vevő maga választja ki, melyik szeletből kér datált verziót. A hentes pedig ott helyben készíti el a rendelést.

4.Jegyezzük meg az 1-2-3-4 szabályt: Szakértők szerint a darált marhahúst tilos 1-2 napnál tovább a hűtőben tartani. Ha pedig 3-4 hónapnál tovább állt fagyasztóban, érdemes megválni tőle (nem megenni, hanem kukába dobni).

5.Változhat a színe, de ez nem rossz: A frissen darált hús élénkvörös árnyalatú, de később, mikor otthon kicsomagoljuk a fóliából, barnás lehet. Ez nem gond, csupán annyit jelent, hogy már nem volt kitéve közvetlen oxigénnek.

6.Tilos túldolgozni: Minél többet gyúrjuk a darált húst, annál keményebb lesz, ami azt jelenti, a nem húsgolyóink lesznek, hanem húsnehezékeink, a hamburgerhúsunk pedig inkább hasonlít egy hokikorongra.

 7.Létezik egy ideális idő a besózásra: Közvetlenül a főzés előtt. Nemcsak a steak, de a darált hús is negatívan reagál a korai besózásra, hisz az megtörheti a proteinszálakat, mely összetartaná a húst.

+1: Rengeteg felhasználási módja van!

forrás: Delish

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Éljen a hamburger, és ez a jó kis recept!  Cheddar sajtos-sült hagymás marhaburger

Éljen a hamburger, és ez a jó kis recept! Cheddar sajtos-sült hagymás marhaburger

A tengerentúlon tudják: a hamburger olyan örök klasszikus, melyről érdemes kiemelten megemlékezni, épp ezért július 28-án Nemzeti Hamburgernapot tartanak. Az egyik legnagyobb nyári kedvencem a parázsburgonya, így nem volt kérdés, hogy a krumpli ebben a formában fog a burger mellé kerülni.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!