Sörös marharagu krumpligombóccal
Hozzávalók
8 személyre- 2 kg marhalábszár
- 2-3 dl sör
- 2 szál sárgarépa
- 1-2 ek liszt
- 5 dkg olívaolaj
- 6-8 db mogyoróhagyma
- 8-10 db csiperke
- 1 db póréhagyma
- 1 db szárzeller
- 6-8 db fokhagyma
- friss kakukkfű
- 3 dl alaplé
- 2 ek paradicsompüré
- só, bors
- A krumpligombóchoz:
- 2 db burgonya
- 1 tojás
- 10-15 dkg liszt
- só
Elkészítés
1. A húst megtisztítjuk az erős inaktól, majd nagyobb kockákra vágjuk és kevés lisztben megforgatjuk. Egy felhevített öntöttvas edényben olívaolajon megpirítjuk a húskockákat és kiszedjük őket egy tányérra.
2. A mogyoróhagymákat és a kisebb gombákat egyben tesszük a lábasba és olívaolajon megpirítjuk őket a nagyobb kockákra vágott sárgarépával, zellerrel és póréhagymával együtt. Ha a zöldségek megpirultak hozzáadjuk a kakukkfüvet, a húskockákat, a paradicsompürét, a fokhagymát, majd sózzuk. Felöntjük a sörrel és az alaplével, forralunk még rajta egyet, rátesszük a fedőt és sütőben sütjük 120 fokon 3 órán keresztül.
3. A krumpligombóchoz a krumplikat héjában megfőzzük, megtisztítjuk, majd ha kihűlt lereszeljük. Hozzáadjuk a tojást, sózzuk, majd alaposan elkeverjük annyi liszttel, hogy formázható legyen. Gombócokat formálunk belőle, a raguhoz adjuk és puhára főzzük. Jó étvágyat!