Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Kenyértészta alatt sült marharagu

Adásban volt: 2016. december 20.
A recepthez tartozó videó
2016. december 21.

Hozzávalók

  • 1 kg marhalábszár
  • 5 dkg kolozsvári szalonna
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 2 szál répa
  • 1 db zellergumó
  • 2 fej hagyma
  • 30 dkg gomba
  • 5 dkg vaj
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 5 dl vörösbor
  • 1 l alaplé
  • 50 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • kevés parmezán
  • 1 cs. élesztő
  • kakukkfű
  • 2-3 db babérlevél
  • extraszűz-olívaolaj

Elkészítés

1. A füstölt és a kolozsvári szalonnát felcsíkozzuk, egy nagyobb edényben kiolvasztjuk a zsírját, majd a szalonnát kivesszük a zsírból és félretesszük. Közben a marhahúsról eltávolítjuk a hártyát, hogy gyorsabban elkészüljön, majd nagyobb kockákra vágjuk. Megborsozzuk, megsózzuk, megszórjuk liszttel, és összeforgatjuk, majd a szalonnazsíron megpirítjuk. Ha túl sok a hús, inkább két részletben pirítsuk, mindig csak egy réteget téve az edény aljára.

2. Megtisztítjuk a répát, a zellert, és nagyobb darabokra vágjuk. Ha a hús megpirult, felöntjük vörösborral, és felkaparjuk a letapadt pörcanyagot. Friss kakukkfűből ízesítő csokrot készítünk, és ha felforrt a ragu, beletesszük. Nagy lángon elforraljuk a bor alkoholtartalmát, majd lefedve legalább 2 órát tovább puhítjuk a húst.

3. Közben lisztből, vízből, sóból és élesztőből kenyértésztát gyúrunk, majd egy edényben letakarva fél órát kelesztjük.

4. A raguhoz hozzáadjuk a zöldségeket, és újra lefedjük, majd fél órát főzzük.

5. A gombát felszeleteljük és serpenyőben olívaolajon megpirítjuk. A végén beletesszük a szalonnát, és megszórjuk egy újhagyma zöldjével.

6. Ha a hús majdnem megpuhult, a ragut lehűtjük, hogy rátehessük a kenyértésztát. Ehhez egy nagyobb tepsiben szétterítjük, és vagy a hűtőbe, vagy a teraszra, szabad levegőre tesszük.

7. Lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk a kenyértésztát, és nagyobb pogácsákat szaggatunk belőle. Kicsit kelni hagyjuk még a deszkán is.

8. Ha kihűlt a ragu, sütőtálba tesszük, rászórjuk a gombás-szalonnás keveréket, majd beborítjuk a kenyértészta-pogácsákkal. Megkenjük egy kikevert tojással, és a sütőben 200 fokon még legalább egy órát sütjük.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Birsalmás marharagu

Birsalmás marharagu

Gyorsan elkészíthető, szaftos, fűszeres, gyümölcsös, keleti ihletésű marharagu.
Wokban sült marhahúsos egytálétel

Wokban sült marhahúsos egytálétel

Ázsiai wokos vacsora pár perc alatt az asztalon lehet. Nem kell hozzá más, csak kevés marhahús és sok-sok zöldség.
Vadas marhasült zsemlegombóccal

Vadas marhasült zsemlegombóccal

Egy igazi békebeli klasszikus, ahogyan Pataky Péter tanulta nagymamájától: lassan készül, de minden falat aranyat ér.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!