Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Kenyértészta alatt sült marharagu

Adásban volt: 2016. december 20.
A recepthez tartozó videó
2016. december 21.

Hozzávalók

  • 1 kg marhalábszár
  • 5 dkg kolozsvári szalonna
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 2 szál répa
  • 1 db zellergumó
  • 2 fej hagyma
  • 30 dkg gomba
  • 5 dkg vaj
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 5 dl vörösbor
  • 1 l alaplé
  • 50 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • kevés parmezán
  • 1 cs. élesztő
  • kakukkfű
  • 2-3 db babérlevél
  • extraszűz-olívaolaj

Elkészítés

1. A füstölt és a kolozsvári szalonnát felcsíkozzuk, egy nagyobb edényben kiolvasztjuk a zsírját, majd a szalonnát kivesszük a zsírból és félretesszük. Közben a marhahúsról eltávolítjuk a hártyát, hogy gyorsabban elkészüljön, majd nagyobb kockákra vágjuk. Megborsozzuk, megsózzuk, megszórjuk liszttel, és összeforgatjuk, majd a szalonnazsíron megpirítjuk. Ha túl sok a hús, inkább két részletben pirítsuk, mindig csak egy réteget téve az edény aljára.

2. Megtisztítjuk a répát, a zellert, és nagyobb darabokra vágjuk. Ha a hús megpirult, felöntjük vörösborral, és felkaparjuk a letapadt pörcanyagot. Friss kakukkfűből ízesítő csokrot készítünk, és ha felforrt a ragu, beletesszük. Nagy lángon elforraljuk a bor alkoholtartalmát, majd lefedve legalább 2 órát tovább puhítjuk a húst.

3. Közben lisztből, vízből, sóból és élesztőből kenyértésztát gyúrunk, majd egy edényben letakarva fél órát kelesztjük.

4. A raguhoz hozzáadjuk a zöldségeket, és újra lefedjük, majd fél órát főzzük.

5. A gombát felszeleteljük és serpenyőben olívaolajon megpirítjuk. A végén beletesszük a szalonnát, és megszórjuk egy újhagyma zöldjével.

6. Ha a hús majdnem megpuhult, a ragut lehűtjük, hogy rátehessük a kenyértésztát. Ehhez egy nagyobb tepsiben szétterítjük, és vagy a hűtőbe, vagy a teraszra, szabad levegőre tesszük.

7. Lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk a kenyértésztát, és nagyobb pogácsákat szaggatunk belőle. Kicsit kelni hagyjuk még a deszkán is.

8. Ha kihűlt a ragu, sütőtálba tesszük, rászórjuk a gombás-szalonnás keveréket, majd beborítjuk a kenyértészta-pogácsákkal. Megkenjük egy kikevert tojással, és a sütőben 200 fokon még legalább egy órát sütjük.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!