Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Babfőzelék és Stefánia Vagdalt

Adásban volt: 2016. november 30.
A recepthez tartozó videó
2016. november 30.

Hozzávalók

  • vagdalt:
  • 50 dkg darált marhahús
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 2 db zsemle
  • 5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 5 db 6 percig főzött tojás
  • kevés zsemlemorzsa
  • 1 fej hagyma
  • 1 ek. kacsazsír
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors
  • babfőzelék:
  • 1 kg bab beáztatva
  • 5 db babérlevél
  • 1 tk. fehérborecet
  • 1 ek. cukor, só
  • 2 l alaplé
  • 1 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • extraszűz-olívaolaj

Elkészítés

STEFÁNIA-VAGDALT:

1. Egy nagyobb edényben összekeverjük a kétféle darált húst, hozzáadunk két tejbe áztatott zsemlét, és egy tojást is beletörünk a masszába.

2. 5 tojást hat percig főzünk, hogy ne keményedjen meg teljesen a sárgája, majd hideg vízbe áztatva szépen meghámozzuk.

3. Egy serpenyőben kacsazsíron hagymát dinsztelünk, amit majd hozzáteszünk a fasírtalaphoz.

4. Két csokor petrezselymet aprítunk a masszába, és alaposan összekeverjük, ha túl lágy, akkor zsemlemorzsával segíthetünk rajta.

5. Olívaolajjal, vagy kacsazsírral kikenünk egy szögletes sütőformát, zsemlemorzsát szórunk a zsiradékra, majd beleteszünk egy réteget a vagdaltalapból. Erre helyezzük a tojásokat szépen eloszlatva, majd a tetejét bevonjuk a vagdaltalappal. Kevés zsemlemorzsával meghintjük a tetejét, majd 45-50 perc alatt készre sütjük.

6. A sütőből kivéve legalább egy órát pihentetjük, majd szeletelve tálaljuk.

 

BABFŐZELÉK:

1. A babot főzés előtti este hideg vízben beáztatjuk, így könnyebben puhul, és nem fő le róla a héja.

2. Egy nagyobb edénybe alaplét öntünk, amiben a babérlevéllel, a fokhagymával és egy fej negyedelt hagymával feltesszük főni a babot. Itt még ne sózzuk, mert nehezebben fő meg és a héja is lejön a babról.

3. Ha a bab megpuhult, egy kanálnyit sok lével leturmixolunk, és a főzeléket önmagával besűrítjük.

4. Egy kevés olívaolajat öntünk bele, majd sóval, cukorral, és fehérborecettel ízesítjük. Tálaláskor egy kevés tejfölt tehetünk rá, petrezselyemmel, újhagymával megszórhatjuk.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Zöldbab főzelék

Zöldbab főzelék

A megszokott zöldbabfőzelékhez képest ebben a változatban a tárkony és némi bodzaszörp okoz majd a meglepetést, amit senki sem fog bánni, ha megkóstolja. Sőt!
Roppanós paradicsomos zellerfőzelék

Roppanós paradicsomos zellerfőzelék

Tudom, hogy a zeller nem az a tipikus főzelékféle. És azt is tudom, hogy sokan nem is igazán kedvelik. Én mégis arra biztatnék mindenkit, hogy adjanak neki egy esélyt, hiszen megérdemli. Ez a főzelék önmagában is finom, de egy szaftos, omlós hússzelettel az igazi.
Kókusztejes finomfőzelék

Kókusztejes finomfőzelék

Izgalmas főzelék jól ismert zöldségekből, egzotikus fűszerekkel, kókusztejjel.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.