Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Babfőzelék és Stefánia Vagdalt

Adásban volt: 2016. november 30.
A recepthez tartozó videó
2016. november 30.

Hozzávalók

  • vagdalt:
  • 50 dkg darált marhahús
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 2 db zsemle
  • 5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 5 db 6 percig főzött tojás
  • kevés zsemlemorzsa
  • 1 fej hagyma
  • 1 ek. kacsazsír
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors
  • babfőzelék:
  • 1 kg bab beáztatva
  • 5 db babérlevél
  • 1 tk. fehérborecet
  • 1 ek. cukor, só
  • 2 l alaplé
  • 1 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • extraszűz-olívaolaj

Elkészítés

STEFÁNIA-VAGDALT:

1. Egy nagyobb edényben összekeverjük a kétféle darált húst, hozzáadunk két tejbe áztatott zsemlét, és egy tojást is beletörünk a masszába.

2. 5 tojást hat percig főzünk, hogy ne keményedjen meg teljesen a sárgája, majd hideg vízbe áztatva szépen meghámozzuk.

3. Egy serpenyőben kacsazsíron hagymát dinsztelünk, amit majd hozzáteszünk a fasírtalaphoz.

4. Két csokor petrezselymet aprítunk a masszába, és alaposan összekeverjük, ha túl lágy, akkor zsemlemorzsával segíthetünk rajta.

5. Olívaolajjal, vagy kacsazsírral kikenünk egy szögletes sütőformát, zsemlemorzsát szórunk a zsiradékra, majd beleteszünk egy réteget a vagdaltalapból. Erre helyezzük a tojásokat szépen eloszlatva, majd a tetejét bevonjuk a vagdaltalappal. Kevés zsemlemorzsával meghintjük a tetejét, majd 45-50 perc alatt készre sütjük.

6. A sütőből kivéve legalább egy órát pihentetjük, majd szeletelve tálaljuk.

 

BABFŐZELÉK:

1. A babot főzés előtti este hideg vízben beáztatjuk, így könnyebben puhul, és nem fő le róla a héja.

2. Egy nagyobb edénybe alaplét öntünk, amiben a babérlevéllel, a fokhagymával és egy fej negyedelt hagymával feltesszük főni a babot. Itt még ne sózzuk, mert nehezebben fő meg és a héja is lejön a babról.

3. Ha a bab megpuhult, egy kanálnyit sok lével leturmixolunk, és a főzeléket önmagával besűrítjük.

4. Egy kevés olívaolajat öntünk bele, majd sóval, cukorral, és fehérborecettel ízesítjük. Tálaláskor egy kevés tejfölt tehetünk rá, petrezselyemmel, újhagymával megszórhatjuk.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!