Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sertéssült vele sült zöldségekkel és krumplipürével

Adásban volt: 2016. november 2.
A recepthez tartozó videó
2016. november 2.

Hozzávalók

  • 1,5 kg sertéslapocka
  • kakukkfű, rozmaring
  • 1 egész fokhagyma
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 szál répa
  • 1 fej karalábé
  • 1 db zellergumó
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 l húsalaplé
  • 25 dkg vaj
  • 2 ek. magos mustár
  • 2 dl fehérbor
  • olívaolaj, só, bors
  • 2 kg krumpli
  • 2 dl tejszín
  • szerecsendió

Elkészítés

1. A húst előző este egy darabban egy hőálló edénybe tesszük pácolni. Tengeri sóval megszórjuk, hozzáadjuk a magos mustárt, majd ráreszelünk 2-3 gerezd fokhagymát. Megborsozzuk, olívaolajjal meglocsoljuk, és jól bekenjük a keletkezett páccal. Szalonnadarabkákkal és fokhagymagerezdekkel megspékelhetjük, majd lehetőleg egy éjszakára állni hagyjuk a hűtőben.

2. Egy serpenyőben kevés olívaolajon kérget sütünk a hús mindkét oldalára.

3. A sárgarépát, fehérrépát, zellergumót, karalábét, és hagymát nagyobb darabokra vágjuk, és kakukkfűvel, rozmaringgal, sóval, és borssal fűszerezzük.

4. A zöldségeket egy nagyobb tepsiben szétterítjük, és rátesszük a megkérgesedett húst. Fehérborral meglocsoljuk, és sütőbe tesszük.

5. A krumplipüréhez meghámozzuk, feldaraboljuk, majd sós vízben megfőzzük a krumplit. Időközben elkészítjük a krumplipürét. Még melegen összetörjük, egy gerezd fokhagymát reszelünk bele, vajat és tejszínt adunk hozzá, és kikeverjük a pürét.

6. Az átsült húst a sütőből kivéve fedő vagy fólia alatt pihentetjük.

7. A nagyobb sült zöldségeket kitesszük egy külön tányérra, a szétsült darabokat a tepsiben hagyva elkészítjük a szószt.

8. Ha a tűzhelyünk alkalmas rá, a tepsit a lapra tesszük, és a zöldségeket felöntjük alaplével. Hozzáadunk egy kocka vajat, és felkaparjuk az odapirult zöldség- és húsdarabkákat. Kevés kakukkfűvel megszórjuk. Felforraljuk, majd leszűrjük. Ha túlságosan híg a mártás, visszatesszük a tűzhelyre és egy kevés vajat hozzáadva tovább sűrűsítjük.

9. A sült hússzeleteket a krumplipürével és a sült zöldségekkel tálaljuk, és szósszal meglocsoljuk.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Egészben sült sertés hasaalja, rakott zöldbabbal és fűszeres almamustárral

Egészben sült sertés hasaalja, rakott zöldbabbal és fűszeres almamustárral

A szaftos, ropogós bőrű sertéshús, tejfölös rakott zöldbabbal és a savanykás-édes almamustárral a tökéletes vasárnapi főétel.
Lassan sült fűszeres, sertés hasaalja

Lassan sült fűszeres, sertés hasaalja

Igazi férfias vendégváró fogás, ha már az első randin nagyot akarunk dobbantani, mindenképpen készítsük el. Omlós hús ropogós bőrrel, kell ennél több?
Villámgyors gyömbéres sertés

Villámgyors gyömbéres sertés

Fűszeres, ázsiai sertésragu, különleges tálalásban. Pikáns, ízletes és nem túl hétköznapi. Baráti összejövetelek sztárja.

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.