Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sertéssült vele sült zöldségekkel és krumplipürével

Adásban volt: 2016. November 2.
A recepthez tartozó videó
2016. November 2.

Hozzávalók

  • 1,5 kg sertéslapocka
  • kakukkfű, rozmaring
  • 1 egész fokhagyma
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 szál répa
  • 1 fej karalábé
  • 1 db zellergumó
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 l húsalaplé
  • 25 dkg vaj
  • 2 ek. magos mustár
  • 2 dl fehérbor
  • olívaolaj, só, bors
  • 2 kg krumpli
  • 2 dl tejszín
  • szerecsendió

Elkészítés

1. A húst előző este egy darabban egy hőálló edénybe tesszük pácolni. Tengeri sóval megszórjuk, hozzáadjuk a magos mustárt, majd ráreszelünk 2-3 gerezd fokhagymát. Megborsozzuk, olívaolajjal meglocsoljuk, és jól bekenjük a keletkezett páccal. Szalonnadarabkákkal és fokhagymagerezdekkel megspékelhetjük, majd lehetőleg egy éjszakára állni hagyjuk a hűtőben.

2. Egy serpenyőben kevés olívaolajon kérget sütünk a hús mindkét oldalára.

3. A sárgarépát, fehérrépát, zellergumót, karalábét, és hagymát nagyobb darabokra vágjuk, és kakukkfűvel, rozmaringgal, sóval, és borssal fűszerezzük.

4. A zöldségeket egy nagyobb tepsiben szétterítjük, és rátesszük a megkérgesedett húst. Fehérborral meglocsoljuk, és sütőbe tesszük.

5. A krumplipüréhez meghámozzuk, feldaraboljuk, majd sós vízben megfőzzük a krumplit. Időközben elkészítjük a krumplipürét. Még melegen összetörjük, egy gerezd fokhagymát reszelünk bele, vajat és tejszínt adunk hozzá, és kikeverjük a pürét.

6. Az átsült húst a sütőből kivéve fedő vagy fólia alatt pihentetjük.

7. A nagyobb sült zöldségeket kitesszük egy külön tányérra, a szétsült darabokat a tepsiben hagyva elkészítjük a szószt.

8. Ha a tűzhelyünk alkalmas rá, a tepsit a lapra tesszük, és a zöldségeket felöntjük alaplével. Hozzáadunk egy kocka vajat, és felkaparjuk az odapirult zöldség- és húsdarabkákat. Kevés kakukkfűvel megszórjuk. Felforraljuk, majd leszűrjük. Ha túlságosan híg a mártás, visszatesszük a tűzhelyre és egy kevés vajat hozzáadva tovább sűrűsítjük.

9. A sült hússzeleteket a krumplipürével és a sült zöldségekkel tálaljuk, és szósszal meglocsoljuk.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!