Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Panírozz kreatívan! Jöhet a kókusz, a parmezán vagy a cornflakes a bundába?

2021. szeptember 28.

Mi, magyarok imádjuk a rántott, panírozott ételeket, legyen az hús, sajt vagy zöldség. A liszt, tojás és zsemlemorzsa trió örök klasszikus, de ha már unjuk, bátran kipróbálhatunk alternatív bundákat. Mutatjuk a legfinomabbakat! 

Panírozni sokféleképpen lehet, egy a fontos: a végeredmény finom, roppanós legyen, hiszen így szereti mindenki! Az azonban, hogy hogyan készül a bunda, már ízlés kérdése. 

Lássuk először, hogy a liszt, tojás, zsemlemorzsa triót mivel dobhatjuk fel! Bár kevesebb szó esik általában a két „belső rétegről”, a lisztről és a tojásról, ne felejtsük el, hogy ezeket is ízesíthetjük, nem csak sózhatjuk. Fokhagymaport vagy őrölt zöldfűszereket keverhetünk például hozzájuk az extra ízekért. 

A zsemlemorzsát is bátran variálhatjuk. Teljes egészében kiválthatjuk panko morzsával (japán kenyérmorzsa), ezt könnyedén beszerezhetjük a szupermarketekből. A panko nagyobb, szálasabb, mint a nálunk elterjedt morzsa, az ebben sült étel extra ropogós lesz. A morzsa egyébként natúr és ízesített verziókban is beszerezhető. A hagyományos zsemlemorzsához keverhetünk kókuszreszeléket (semleges ízű zöldségekhez, csirkéhez, pulykához ajánljuk), szezámmagot, vegyes magkeverékeket (a nagyobb szemeket összezúzva), durvára tört mandulát, diót. A dió és mandula remek többek közt karakteres ízű sajtok, például camembert bundázásához. Panírozhatunk cornflakes-be, azaz kukoricapehelybe is, ugyanúgy működik csirkecombbal, hallal és karajjal. Illetve a parmezánt se hagyjuk ki, különlegesen finom lesz a reszelt sajttal összekevert morzsa. 

Különböző tésztákba is mártogathatjuk a húst, zöldséget, mielőtt a forró olajba kerülnek. Egyik legismertebb a sörtészta, ami halakhoz éppúgy remek, mint gombához vagy húshoz, cukkinihasábokhoz, padlizsánkarikákhoz. Hasonlóan sűrű palacsintatésztát is kikeverhetünk, amit kedvünkre fűszerezhetünk. Végül pedig említsük meg a tempurát is, amely szintén japán panírozási mód, és emlékeztet a mi palacsintatésztás bundánkhoz. A fő különbség köztük a folyadék fajtája, a tempura ugyanis kizárólag jéghideg vízzel készül. Gyakran használják halakhoz, rákokhoz, például garnélához. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!