Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Panírozz kreatívan! Jöhet a kókusz, a parmezán vagy a cornflakes a bundába?

2021. szeptember 28.

Mi, magyarok imádjuk a rántott, panírozott ételeket, legyen az hús, sajt vagy zöldség. A liszt, tojás és zsemlemorzsa trió örök klasszikus, de ha már unjuk, bátran kipróbálhatunk alternatív bundákat. Mutatjuk a legfinomabbakat! 

Panírozni sokféleképpen lehet, egy a fontos: a végeredmény finom, roppanós legyen, hiszen így szereti mindenki! Az azonban, hogy hogyan készül a bunda, már ízlés kérdése. 

Lássuk először, hogy a liszt, tojás, zsemlemorzsa triót mivel dobhatjuk fel! Bár kevesebb szó esik általában a két „belső rétegről”, a lisztről és a tojásról, ne felejtsük el, hogy ezeket is ízesíthetjük, nem csak sózhatjuk. Fokhagymaport vagy őrölt zöldfűszereket keverhetünk például hozzájuk az extra ízekért. 

A zsemlemorzsát is bátran variálhatjuk. Teljes egészében kiválthatjuk panko morzsával (japán kenyérmorzsa), ezt könnyedén beszerezhetjük a szupermarketekből. A panko nagyobb, szálasabb, mint a nálunk elterjedt morzsa, az ebben sült étel extra ropogós lesz. A morzsa egyébként natúr és ízesített verziókban is beszerezhető. A hagyományos zsemlemorzsához keverhetünk kókuszreszeléket (semleges ízű zöldségekhez, csirkéhez, pulykához ajánljuk), szezámmagot, vegyes magkeverékeket (a nagyobb szemeket összezúzva), durvára tört mandulát, diót. A dió és mandula remek többek közt karakteres ízű sajtok, például camembert bundázásához. Panírozhatunk cornflakes-be, azaz kukoricapehelybe is, ugyanúgy működik csirkecombbal, hallal és karajjal. Illetve a parmezánt se hagyjuk ki, különlegesen finom lesz a reszelt sajttal összekevert morzsa. 

Különböző tésztákba is mártogathatjuk a húst, zöldséget, mielőtt a forró olajba kerülnek. Egyik legismertebb a sörtészta, ami halakhoz éppúgy remek, mint gombához vagy húshoz, cukkinihasábokhoz, padlizsánkarikákhoz. Hasonlóan sűrű palacsintatésztát is kikeverhetünk, amit kedvünkre fűszerezhetünk. Végül pedig említsük meg a tempurát is, amely szintén japán panírozási mód, és emlékeztet a mi palacsintatésztás bundánkhoz. A fő különbség köztük a folyadék fajtája, a tempura ugyanis kizárólag jéghideg vízzel készül. Gyakran használják halakhoz, rákokhoz, például garnélához. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.