Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ez a nő 26 éve kizárólag sült krumplit eszik, ami borzasztó szenvedést okoz számára

2022. June 14.

A fiatal amerikai nő, Amber 29 éves, és 26 éve kizárólag egyetlen dolgot eszik: sült krumplit reggelire, ebédre és vacsorára. Közben pedig borzasztóan szenved emiatt. 

Amber annak idején a bébiételekkel jól boldogult, és hároméves koráig meglepően változatos étkezett. Aztán történt valami, és hirtelen egyre több élelmiszercsoportot kezdett elutasítani. Ha a szülei megtagadták a furcsa hóbortot, a kislány inkább semmit nem evett… úgyhogy inkább jött az újabb és újabb adag sült krumpli. 

A kamasz Amber persze szeretett volna a barátaival mindenféle kajákat kipróbálni, de addigra erre már képtelen volt. Bármit is kóstolt meg a sült krumplin kívül, viszolygás fogta el, és szinte azonnal ki is hányt mindent. Egy ponton túl a kerülni kezdte a társas érintkezéseket, magába zárkózott. Kislánya már 7 éves, és bár 3 éves koráig ő is változatosan étkezett, az utóbbi időben egyre több ételt utasít el, és anyjához hasonlóan ő is kizárólag sült burgonyát hajlandó enni. 

Amber sokáig úgy vélte, valamiféle genetikai rendellenesség miatt képtelen új ételeket befogadni, amit kislánya is örökölt. A tudományos magyarázat az Only Human kisfilmje szerint valami nagyon is hasonló. Az emberek így részének az ízlelése ugyanis nem elég kifinomult – ők a túlevők, akik mindent megesznek, mert minden egyformán finomnak tűnik számukra. Aztán vannak a túlérzékelők, akik viszont minden új ízre hevesen reagálnak, ízlelésük ezért valamikor a kisgyermekkor kezdetén egyetlen íz elfogadására korlátozódik. Az utóbbi kategóriába tartozik Amber, kislánya azonban egészséges ilyen szempontból, egyszerűen csak túl válogatós. 

A terápia nem egyszerű: Amber először különböző színű sült krumplikat próbál ki, majd sima burgonyát vajon pirítva, később pedig jöhetnek az egyéb élelmiszercsoportok. A folyamat során a fiatal nő többször összeomlik lelkileg, kihányja az ételt, pánikrohamot kap – de a végén meglepően jól teljesít, és elkezd változatosabban enni, mint életében valaha. 

Ezek a függőségek taszíthatják a sírba Kim Dzsongunt

Forrás: Only Human

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Unod a sült krumplit, de már néha a pürét is?

Unod a sült krumplit, de már néha a pürét is?

Itt a tater tot mellett a krokett is, ami kettő nem ugyanaz!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!