Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mennyi idő alatt romlik meg a vaj, és honnan ismerhetjük fel, hogy már nem fogyasztható?

2022. August 30.

A vaj romlandósága érdekes kérdés, hiszen bár a hűtőpultból árulják, sokan mégis azt tanácsolják, hogy otthon tároljuk hűtés nélkül – egyszerűen a konyhapulton. Ennek ellenére – mint minden tejtermék – a vaj idővel meg fog romlani, még akkor is, ha lefagyasztjuk. A frissen megvásárolt vaj a hűtőben vagy a fagyasztóban bontatlanul tárolva biztosan eláll a csomagoláson feltüntetett lejárati dátumig, ami lehet pár hónap, de akár egy év is. A legtöbb zsiradék sokáig eláll, de mivel a vajat tejből készítik, idővel avassá válhat, különösen ha melegnek, fénynek vagy a szabad levegő hatásainak van kitéve.

 

Meddig áll el a vaj?

Ez leginkább azon múlik, hogyan tároljuk. A jól becsomagolt és hűtőben tartott vaj el kell, hogy álljon 1-3 hónapon át, fagyasztva pedig akár egy évig is. Felhasználás előtt mindenki kiveszi a vajat a hűtőből, hogy puhuljon, de ha napokon át szobahőmérsékleten tároljuk, könnyen megváltozhat az íze és avassá válhat. Tehát lehetőleg ne tároljuk 1-2 napnál hosszabb ideig szobahőmérsékleten. A benne található só miatt a hűtőben sokáig elállni, és igen, minél sósabb egy vaj, annál később romlik meg. Ez nem meglepő, hiszen a só régóta ismert és széles körben használt tartósítószer, ami megakadályozza, hogy a penész és a baktériumok növekedésnek induljanak az ételekben.

 

Hogyan ismerhetjük fel a megromlott vajat?

Egyszerűen, a szaga savanykás lesz, a színe pedig megváltozik.

 

Használható-e még valamire a lejárt vaj?

Amennyiben nincs látható vagy „kiszagolható” jele annak, hogy megromlott volna, általánosságban elmondható: nyugodtan felhasználható akkor is, ha már lejárt a szavatossága. Az, hogy a lejárat után mennyi ideig lesz még használható a vaj, ismét csak azon múlik, hogyan tároltuk. A bontatlan, de hűtőben tárolt vaj a hivatalos lejárati dátumon túl egy hónappal is jó lehet még, megbontva már csak kb. két hétig marad használható. Fagyasztva akár egy évvel a lejárat után is jó maradhat.

 

Tipp: Mit kell tudni a barnított vajról?

 

Hogyan tároljuk a vajat?

Attól függ, mikor tervezzük felhasználni. Ha akciósan veszünk nagyobb mennyiséget, tegyük a fagyasztóba, ha azonban az elkövetkező napokban biztosan fel fogjuk használni, maradhat a konyhapulton. A sózott és sótlan vajat ugyanúgy kell tárolni, de mint feljebb írtuk, a sózott tovább el fog állni. A megbontott vaj ezen felül könnyen átveszi más ételek ízét és illatát, ezért kibontás után jól csomagoljuk el, akár a hűtőben, akár a pulton tároljuk.

 

Kapcsolódik: 

Így puhíts vajat villámgyorsan – frappáns ötlet a TikTokról

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!