Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mit kell tudni a barnított vajról?

2022. May 7.

A barnított vaj – vagy eredeti nevén a beurre noisette – a francia konyha egyik alapszósza, édes és sós ételekhez egyaránt felhasználk. Ha a francia nevét lefordítjuk, akkor mogyoróvajat kapunk, ezt az eredeti nevét mogyoróra emlékeztető ízéről kapta. Egyetlen hozzávaló kell elkészítéséhez: sótlan vaj. Innentől csak a helyes technikára kell figyelnünk, hiszen a barnított vaj minden, csak nem égett.

Hogyan készíthetjük el?

A vaj tejzsírokból és tej alapú szárazanyagokból áll, utóbbiak összegyűlnek az edény alján vaj hevítésekor. Ahogy gyűlnek össze, úgy kezdenek barnulni, ez a folyamat adja a szósz jellegzetes színét és ízét. A legjobb, ha egy nem túl mély, rozsdamentes acél lábasban fogunk neki, mert ebben jól nyomon tudjuk követni a barnulás fázisait. Kezdjük közepes-magas lángon melegíteni a vajat. Melegedés hatására habzani kezd, innentől kezdve időnként keverjük meg, hogy egyenletesen melegedjen. Ahogy csökken a habzás, keverjük folyamatosan, ugyanis ekkor már barnul és bármikor odaéghet. Amint karamell színű a vajunk, készen is vagyunk, vegyük le a tűzről, és rögtön öntsük át egy hőálló edénybe. (Mivel az edényünk forró, ezt a lépést azonnal tegyük meg!)

Milyen az íze?

Sokakat a karamellre emlékeztet édeskés és pirított íze miatt. Mindenképpen gazdagabb és sokrétűbb az ízvilága a sima vajhoz képest. Semmi esetre sem lehet égett íze, ha ilyen aromát érzünk, akkor bizony elrontottuk. Ha véletlenül odaégetnénk egy részét, átszűrhetjük kávéfilteren, az felfogja az égett darabokat.

Barna vaj, tisztított vaj vagy ghee (ghí)?

Ha hallottunk már az utóbbi kettőről, feltűnhet, mennyire hasonló dolgokról van szó. Hasonló, ez tény, de nem ugyanaz! A tisztított vaj csak tejzsírokból áll szárazanyagok nélkül. A ghee az indiai konyha egyik hozzávalója, a barna és a tisztított vaj hibridje, készítése során a vajat megolvasztják és a szárazanyagokat megpirítják, de ezek nem maradnak benne a végtermékben.

Milyen fajtái vannak?

A barnítottság fokát igazából mi határozzuk meg, de azért megkülönböztethetünk pár alaptípust. Az aranybarna vaj jól passzol a pirított zöldségekhez, a gesztenye színűt halakra vagy tésztákra öntik, a sötétbarna pedig leginkább édességek elkészítése során kerül felhasználásra.

Tipp: Főzz bátran vajjal! Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat 

Hogyan tároljuk?

Elkészítési módja miatt sokkal kevésbé romlandó, mint maga a vaj. Egy befőttes üvegben, a hűtőben két hétig biztosan eláll. Ha már régóta tároljuk, elég csak beleszagolnunk, ha savanykásnak érezzük, akkor sajnos megromlott. Fagyasztani is lehet, úgy három hónapon keresztül is jó marad.

Még egy praktika: 

Sótlan vaj helyett lehet sós is?

Forrás: the spruce Eats

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!