Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Süssünk rántott húst! De honnan tudhatjuk biztosan, hogy mikor ideális az olaj hőmérséklete?

Tuti tippek ételhőmérő használata nélkül
2021. October 6.

Egyik legkedveltebb ételünk a rántott hús és az egyéb rántott ételek. Gyakran készítjük, mégis időnként túl olajos lesz, vagy nagyon hamar megég a prézli és a bundázott alapanyag nyers marad. Természetesen létezik az olajban vagy zsírban sütéshez is ideális hőfok, ez a szakirodalom szerint 180 °C. De honnan tudjuk, hogy elérte-e ezt a hőfokot a zsiradék, ha nincs ehhez megfelelő konyhai ételhőmérőnk?

Először is szögezzük le az alapszabályt: a klasszikus rántott ételekhez bőséges, tiszta olaj szükséges. A már használt olajat ne használjuk fel újra! Rántott húshoz a magas füstpontú olaj ajánlott, ilyen a napraforgó– vagy repceolaj. Az olívaolajnak alacsonyabb a füstpontja, ehhez az ételtípushoz nem ajánlott.

Miután az alapanyagokat bepaníroztuk, vegyünk elő egy vastag aljú lábost és töltsük fel legalább 2 ujjnyi olajjal, de ha vastagabb darabokat fogunk sütni, több olajra lesz szükség. Kezdjük el az olajat felhevíteni közepes lángon. Amikor úgy gondoljuk, hogy már elég meleg lehet, akkor egy zsemlemorzsadarabot vagy egy kis panírdarabot dobjunk az olajba. Körültekintően – és nem az olaj fölé hajolva –, hisz ha túl forró az olaj, akkor egy kis darabtól is kicsaphat és komoly égési sérüléseket okozhat.

Tehát az olajban van már a tesztmorzsánk. Ha azonnal elkezd sercegve sülni és egy perc alatt sötétre ég, akkor túl forró az olaj, ilyenkor érdemes pár percre levenni a tűzről. Ha nem serceg, hanem vagy lemerül az edény aljára, vagy csak komótosan úszkál az olaj tetején, akkor túl hideg az olaj, ilyenkor nem sül, hanem teljesen feleslegesen magába szívja a zsiradékot. Ideális hőmérséklet az, amikor szépen egyenletesen sercegve pár perc alatt aranybarnára sül.

Amikor megvan az ideális hőmérséklet, mire figyeljünk? Először is arra, hogy nem szabad azonnal telepakolni az edényt, ugyanis a sok alapanyag lehűti az olajat, és már nem az ideális hőfokon dolgozunk. Elég egyszerre 1-2 darab, ha az megsült, látni fogjuk, hogy bír-e többet a zsiradék vagy sem. 

Vékonyabb alapanyagoknál egyszerűbb dolgunk van, mert viszonylag gyorsan megsülnek. De például egy csirkecombnál vagy vastagabb zöldségnél már érdemes rásegítenünk, azaz fedővel lefedni az épp sülő ételt, és csak a sütés utolsó 5 percére levenni a fedőt.

A klasszikus panír nem csap ki olyan könnyen, azonban a hígabb bundák, mint például a párizsias bunda a magasabb nedvességtartalom miatt könnyen kicsaphat, óvatosan, körültekintően, az edénytől elhajolva tegyük a forró zsiradékba.

Ugyan az olajban sütés nem egészséges, mégis közkedvelt, hisz nagyon finom ételek készíthetőek ezzel a technikával. Az olaj hőfokának ideális beállításával fokozhatjuk ezt az élményt.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!