Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ezért tisztítsd szódabikarbónával a zuhanyrózsát (is)!

2021. February 4.

A szódabikarbónáról nem lehet eleget írni, hiszen valóságos háztartási csodaszer: megemeli a sütit, segít egyes egészségügyi problémákon, távol tartja a kellemetlen szagokat a konyhánktól, és egy sor bolti tisztítószer is kiváltható vele.

 

Milyen gyakran tisztítod meg a zuhanyrózsát?

Gyakran? Amennyiben a kérdés a meglepetés erejével hat, akkor érdemes belegondolni abba, hogy a kemény víz miatti vízkőlerakódások nemcsak csúnyák, hanem idővel el is zárhatják az apró furatokat, amelyeken a víz a rózsából távozik. Ha a furatok egy része eldugul, az azonos mennyiségű víz kevesebb furaton távozva sokkal nagyobb nyomással érkezik, ami kellemetlenül csípő, fájdalmas érzést okozhat a bőrön. És egyébként is, az állandóan nedves, párás fürdőszobákban kiválóan tenyészik a penész, valamint a különböző baktériumok, ezeket pedig jobb elkerülni rendszeres takarítással. 

 

Miért éppen szódabikarbóna?

A válasz egyszerű: mert vegyi összetétele révén igen hatékony vízkőoldó. Ha pedig nemcsak tisztává, hanem ragyogóan csillogóvá is szeretnénk varázsolni a szanitereinket, akkor az ecet lesz a befutó. Magas savtartalma miatt kiváló társa ugyanis a szódabikarbónának, fürdőnk minden szegletében hasznát, illetve hasznukat vehetjük. 

 

Hogyan fogjunk neki?

Több módszer is létezik. Ha a zuhanyfejünket könnyen le tudjuk szedni a zuhanycsőről, helyezzük egy edénybe, és töltsük fel 1/3 pohár szódabikarbónával, 1 pohár ecettel, valamint annyi vízzel, amennyi teljesen ellepi. A keverék alaposan habzani kezd, de ne aggódjunk, pont ezt a cél. Amennyiben a zuhanyrózsánk falra szerelhető, esőztető fajta, akkor is van megoldás. Egy műanyag zacskóba töltsük szódabikarbóna-ecet keveréket, húzzuk rá a zuhany fejére, és rögzítsük gumikarikával. Akármelyik módszert használjuk, hagyjuk így egy éjszakára, hogy a keverék kifejthesse hatását. Végül csak öblítsük le meleg vízzel, és készen is vagyunk.

 

Forrás: Tips and Tricks

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!