Hogyan tisztítsuk meg a sütőedényeket a ráégett ételmaradékoktól?
2020. October 19.Elkészült a finom tepsis rakott tészta vagy sült csirke, de vajon ki fogja a sütőformát elmosni? Egy biztos, nem hálás feladat, mert általában kicsit le is kap a benne sült étel. Ha pedig a formánk fodros szélű, netán anyagában mintás, még nehezebb megtisztítani. Persze semmi sem lehetetlen, mutatunk is egy egyszerű módszert a makacs szennyeződések eltávolítására.
Ezek az eszközökre, kellékekre lesz szükségünk:
egy spatula, lehetőleg műanyag
szódabikarbóna
mosogatószer
forró víz
dörzsis szivacs
Nézzük lépésről lépésre, mit is kell tennünk!
1. Kezdjük a spatulával! Kaparjunk le minél több szennyeződést, majd öblítsük el az edényt.
2. A forma alját szórjuk be bőségesen szódabikarbónával.
3. Nyomjunk az edénybe mosogatószert is, majd töltsük fel a lehető legforróbb vízzel. Hagyjuk így legalább 15 percen keresztül, de még jobb, ha egy egész éjszakán át áztatjuk.
4. A mosogatószeres levet ne öntsük ki, hanem a spatulánkkal ismét kezdjük lekaparni az időközben fellazult ételmaradékokat. Ha megvagyunk, öntsük ki a koszos vizet.
5. Ismét szórjuk be az edényt szódabikarbónával, különösen figyelve arra, hogy az odaégett ételmaradékokra bőven jusson.
6. Nyomjunk egy kis mosogatószert a szivacsunkra, nyissuk meg a meleg vizet, és súroljuk ki a formát.
7. Időnként öblítsük ki a szivacsunkat, és a 6-7-es pontokat ismételgessük addig, amíg az edény tiszta nem lesz.
8. Hagyjuk a sütőformánkat teljesen megszáradni, mielőtt eltennénk.
Extra tipp:
A sütőformában sült étel maradékait jobb áttenni egy dobozba, majd úgy hűtőbe tenni. Ha hidegre is kerül az edény, még nehezebb lesz kitakarítani.
Forrás: the kitchn