Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Magyar applikáció segíti a környezetbarát tisztítószerek kiválasztását

2021. January 23.

Mobiltelefonos applikációt készített a Tudatos Vásárlók Egyesülete, hogy segítse a vásárlókat a környezetbarát tisztítószerek kiválasztásában. Ma már tudjuk, milyen komoly veszélyei vannak a túlzott háztartási vegyszerhasználatnak, például veszélyes lehet a hormonháztartásra, de a takarító és tisztítószerek a talajvízbe vagy természetes vizeinkbe jutva pusztítják az élővilágot. Az Androidra és iOS-re is ingyen letölthető app három színű pontrendszerrel mutatja meg, hogy egészségügyi és környezetvédelmi szempontból a legbiztonságosabb háztartási vegyszereket vigyük haza. 

 

Így működik a háztartási vegyszer applikáció

Az alkalmazás hat termékkörben – például mosogató- és mosószerek, fürdőszobai és általános tisztítószerek – csaknem 700 tisztítószert tartalmaz. Az adott termék vonalkódjának beszkennelésével vagy a termék nevének megadásával a program részletesen megmutatja a kiválasztott áru adatait. Valamint a színskálával jelzi, hogy „Jó választás!” (zöld besorolás), „Válts zöldebbre!” (sárga jelzés) vagy „Használd körültekintően!” (piros jelzés).

Az egyesület szerint a vegyszer applikáció segít majd, hogy elkerüljük a háztartási vegyszerek káros hatásait. Hiába a csomagolásokon feltüntetett logók, címkék, zöld, öko, környezetbarát, vegán minősítések, ebben az információ-zajban nem elvárható, hogy egyesével kiderítsük, melyik védjegy mennyire hiteles, milyen veszélyre figyelmeztet. Ez az app egy olyan eszköz, amellyel a lehető leggyorsabban, hiteles forrásból megtudhatjuk, hogy melyik termék mennyire biztonságos. Akár már a boltban vagy otthon a flakonnal a kezünkben egyszerűen el tudjuk dönteni egy adott tisztítószerről, hogy használatával mennyit árt(hat)unk magunknak és a Földnek. 

 

Forrás: Drive Me Baby, MTI 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

3 lépés, amivel a konyhád környezetbarátabb lehet

3 lépés, amivel a konyhád környezetbarátabb lehet

Az élelmiszer-pazarlás problémájára és a fogyasztói tudatosság fontosságára hívja fel a figyelmet az IKEA és a Felelős Gasztrohős Alapítvány.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!