Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ezeket a tisztítószereket semmiképpen se mixeld!

+ 2 bátran használható keveréket is mutatunk.
2019. October 4.

Van, aki imád takarítani, mások azonban ki nem állhatják ezt a házimunkát. Bárhogy is gondoljuk, fontos tudni, hogy bizony nem csupán fárasztó vagy unalmas, hanem veszélyes is lehet a takarítás. Persze csak akkor, ha felelőtlenül kevergetni kezdjük a tisztítószereket.

Sose keverjük a következő szereket!

Ammónia és fehérítőszer

Sokunk számára csak régi emlék a középiskolai kémia óra, pedig akkor garantáltan említésre került a mérgező klórgáz. Ha az ammónia és a fehérítő keveredik, klórgáz keletkezik, amelynek a nagy mennyiségben történő belégzése akár halálos is lehet. Kisebb mennyiségben légzési zavarokat, illetve égető fájdalmat okoz a torokban.

Ecet és fehérítőszer

Bármilyen savas anyag keverése ammóniával klórgázt eredményez, és bizony a tisztítószerként jól bevált ecet is savas kémhatású.

Hidrogén-peroxid és ecet

Véletlen összekeverésükkel perecetsav vagy korrozív sav keletkezik, amely magas koncentrációban roncsolja a bőrünket, a szemeinket és a tüdőnket. A két szert használhatjuk ugyanannak a felületnek a tisztítására, viszont tilos összekeverni egy edényben.

Alkoholos tisztítószer és fehérítőszer

Ezek kombinálásával kloroformot állíthatunk elő, amely szédülést és rosszullétet okoz. Nagyobb dózisban pedig idegrendszeri, szem-, tüdő, bőr- és vesekárosodást, legsúlyosabb esetben pedig halált is előidézhet.

Fehérítő és WC-tisztító

Ha fehérítőt és nátrium-biszulfát tartalmú WC-tisztító szert keverünk össze, olyan mérgező gáz keletkezik, amelytől erősen könnyezni kezdünk, és még légzési nehézségeink is támadhatnak.

Különböző lefolyótisztító szerek

A különböző gyártmányú lefolyótisztítók keveredésével klórgáz keletkezhet, sőt még fel is robbanthatjuk a keverékkel a lefolyónk környékét. Ne öntsük össze a különböző szereket, és ne is használjuk ezeket egyszerre.

Az alábbiakat viszont nyugodtan mixelhetjük

Mosószer és ecet

Egy csésze ecet a mosógépbe öntve elpusztítja a baktériumokat és a kellemetlen szagokat. Nyugodtan használhatjuk az ecetet öblítőszer helyett is.

Mosószer és szódabikarbóna

A szódabikarbónától a fehér ruhák fehérebbek, a színesek pedig élénkebb színűek lesznek. Ráadásul a vizet is lágyítja, így kevesebb mosószerre lesz szükségünk.

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!