Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Milyen gyakran kell takarítani a konyhát?

Naponta? Hetente? Havonta?
2017. április 20.

Minden nap használjuk a konyhát, így kikerülhetetlen, hogy ne piszkolódjon. Most eláruljuk, milyen gyakran kell az egyes területeit tisztítani, hiszen nem akarjuk, hogy ez egy véget nem érő feladattá váljon.

Naponta

Mosatlan: Lefekvés előtt mindig mossuk el az aznap használt edényeket, evőeszközöket, tányérokat. Ha van mosogatógép, csak rakjuk bele, nem muszáj elindítani, ha nincs tele. Ajánlott még, hogy ne hagyjuk a lecsöpögtetőn az tiszta dolgokat, törölgessük meg és rakjuk el őket, így nem lepi őket a por.

Mosogató: Az utolsó mosatlan elmosása után takarítsuk meg kicsit a mosogatótálat is. Egy rövid áttörlés is megteszi szivaccsal vagy mikroszálas törlőkendővel.

Munkalapok: Papírtörlővel, törlőkendővel, fertőtlenítővel törölgessünk át minden négyzetcentimétert. Ez nem csak egy morzsátlanító expedíció, de ara is sarkall, hogy a helyére pakoljunk minden már nem szükséges dolgot a törölgetés előtt.

Foltok: Valami kiömlött? Akár egy egész bögre tea, akár csak egy csepp mártás, töröljük fel azonnal. Ne hagyjuk, hogy odaszáradjon.

Padló: Egy tökéletes világban minden este van időnk felseperni, felporszívózni a padlót. De ha csak heti egyszer tudjuk ezt megtenni (felmosással együtt), akkor sincs katasztrófa.

Hetente

Lejárt ételek: Legnagyobb igyekezetünk ellenére is a hűtő mindig otthonává válik lejárt élelmiszereknek. Jelöljünk ki egy napot, amikor átnézzük, mi az, ami még jó, és mi az, amitől búcsút kell vennünk.

Készülékek: Ha valami kifolyt a tűzhelyre, azt azonnal fel kell törölnünk. De a heti karbantartás (vegyszeres áttörölgetés) bőven elég heti egy alkalommal: hűtőajtó, tűzhely, rácsok, és a naponta használt készülékek (pl.: pirító, kávéfőző).

Havonta

Lefolyó: Keverjünk össze ½ csésze szódabikarbónát, ¼ csésze sóval, majd szórjuk a lefolyóba. Öntsünk rá ecetet, hagyjuk állni 15 percig, mielőtt forró vízzel leöblítjük. Nem csak az ételmaradékokat bontja le, de a kellemetlen szagtól is megszabadít.

Tűzhely felhajtható teteje, szekrények: Természetesen, amint rájuk csöppen valami, azt fel kell törölni, de havonta egyszer bőven elég ezeket vegyszerrel letakarítani. A szekrényeket viszont ajánlott inkább minden második héten áttörölni.

Edények, kések: Szemléljük meg a serpenyőket, kuktákat, késeket. Ha már nem ragyognak úgy, mint korábban, eljött az idő egy alapos takarításra.

Fa vágódeszkák: Csupán 5 perc az egész – ha már belevágtunk, a fakanalakat se felejtsük ki.

Sötétítők: Függönyöket porszívózzuk át, az árnyékolókat pedig meleg, szappanos vízzel törölgessük meg.

3-6 havonta

Belső részek: A nagybevásárlás előtt pakoljunk ki mindent a hűtőből, szekrényekből, fiókokból és töröljük át nedves ronggyal azokat. A sütőt elég félhavonta takarítani, de a mikrót gyakrabban kell.

Éléskamra: Rendszeresen át kell nézni az itt tárolt élelmiszereket (van-e köztük olyan, ami már lejárt), ekkor pedig egy portörlést is beiktathatunk.

Fagyasztó hőszabályzója: Mindegyik hűtőszekrény hátoldalán található kondenzátor, mely könnyen porosodik (sőt, haj, állati szőr is rákerül). A rárakódott szennyeződéstől egyre kevésbé lesz hatékony, így hűtőnk teljesítménye is romlik. Félévente ezt is porszívózzuk át.

Sütőrácsok: Lehet, hogy elég évente egyszer ezeket takarítani – attól függ, mennyit használjuk a sütőnket. A lényeg, hogy a rácsokat is tisztítsuk, ne csak a sütő külső és belső oldalát.

Páraelszívó: Attól függően, mennyire zsíros ételeket főzünk, a párelszívónk 6-8 havonta takarításra szorul.

 

forrás: thekitchn.com

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mielőtt szétkapnád a konyhát, segítünk!

Mielőtt szétkapnád a konyhát, segítünk!

Tökéletes ételek csak tökéletesen felszerelt konyhában születhetnek. Ez egyrészt nem igaz, másrészt van az a helyzet, hogy a konyha ugyan kicsit biceg, de főzni kell.
A nyolc leggyakoribb hiba a konyhában

A nyolc leggyakoribb hiba a konyhában

Ha sütünk vagy főzünk, van néhány olyan alapszabály, amit érdemes észben tartani. Kifejezetten egyszerű dolgokról van itt szó - és mégis hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni őket, amivel jócskán megnehezítjük a dolgunkat. Jöjjön néhány apróság, amelyekre, ha odafigyelünk, sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat.
Önmagad konyhája

Önmagad konyhája

Tömöd az extrudált akármit, pedig nem is finom? Szorgalmasan főzögeted a chia-magot, pedig semmi különös? Harmadjára szaladsz neki az édesköménynek, pedig vhogy nem áll össze az íze? Miért is?

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.