Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Vissza a gyökerekhez: fessünk tojást természetes színezőanyagokkal!

Nem muszáj elrohanni a boltba festékért.
2020. April 4.

Ez a hétvége tökéletes lehetőséget kínál a tojásfestésre. De mit tehetünk akkor, ha a legutóbbi vásárlás alkalmával nem került tojásfesték a kosarunkba? Csak semmi pánik, pár közismert konyhai alapanyag (élelmiszer, fűszer, ital) is megteszi. Sőt! Ezek segítségével festhetünk csak igazán egyedi színű tojásokat. 6 olyan színt gyűjtöttünk egy csokorba, amelyek festőanyagai (szerintünk) fellelhetők a háztartások zömében. Fessünk úgy, mint régen!

Vöröshagyma héja – vörösesbarna árnyalatok

Ezt a technikát senkinek sem kell bemutatni. A vöröshagyma külső héját vízbe tesszük, felforraljuk, majd ebbe a vízbe áztatjuk bele a tojásokat. Ha hosszabb ideig hagyjuk benne, mélyebb, erősebb színeket kapunk.

Spenót, fűfélék – zöld

Forrásban lévő vízben hagyjuk jól kiázni a leveleket, fűszálakat. Amikor már szépen elszíneződött a víz, mehetnek bele a tojások.

Cékla – lila

Forraljunk fel céklalevet, ennek hiányában pürésítsünk vagy reszeljünk le egy darabka céklát. Ezt forraljuk fel az áztatólének szánt vízben. Az egyik legerősebb színezőanyag.

Kávé, fekete tea – barna

Amíg a vöröshagyma héja vörösesbarna árnyalatúra festi a tojásokat, a kávéból vagy fekete teából készült főzet klasszikus sötétbarna színt eredményez.

Pirospaprika – narancssárga

Forraljunk fel a fűzőében 2-3 teáskanálnyi fűszerpaprikát. Ebbe áztassuk az előkészített tojásokat.

Kurkuma – sárga

Az egyik legegészségesebb fűszer ételeink mellett tojásaink megszínezésére is alkalmas. Tegyünk a főzővízbe 2-3 teáskanálnyi őrölt kurkumát, forraljuk fel. A legegyszerűbb, ha ebben főzzük meg a tojásokat, közben a színük is szép sárgára változik. Ha már készen van a főtt tojásunk, egyszerűen áztassuk a meleg, kurkumás vízbe.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!