Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Hogyan tisztítsuk meg a konzervnyitónkat?

2021. április 26.

Konzervnyitóra a legtöbb háztartásban csak viszonylag ritkán van szükség, így könnyen megfeledkezhetünk róla, ha a konyhai eszközeink tisztítására, karbantartására kerül sor. Pedig nem érdemes elhanyagolni, hiszen cseppet sem gusztusos módon képes lerakódni rá a zsír és az ételmaradék. Mutatjuk, hogyan varázsolhatjuk ragyogóan tisztává. 

 

Szükségünk lesz egy magas, keskeny edényre, mondjuk egy befőttes üvegre, ecetre, egy régi fogkefére, mosogatószerre, valamint egy konyharuhára. Ha mindez megvan, lássuk a műveletsort! 

 

1. Áztassuk be! Tegyük az előkészített üvegbe fogantyúval felfelé a konzervnyitót, majd töltsük fel annyi ecettel, amennyi a szennyezett részt elfedi. Azért praktikus a keskeny edény, mert így kevesebb ecetre lesz szükségünk.

2. Hagyjuk állni! Várjunk pár percet (vagy órát, ha tényleg súlyos a helyzet), hamarosan látni fogjuk, ahogy az ecet elkezdi leoldani a zsírt. 

3. Jöhet a sikálás! Vegyük ki a konzervnyitót az edényből, tegyük a mosogatóba, mártsuk az ecetbe a fogkefét, és alaposan sikáljuk le az apró fogaskerekeket. Ha koszos lesz a fogkefe, öblítsük le vízzel, majd mártsuk újra ecetbe, és folytassuk addig, amíg a fogkefe már nem gyűjt össze piszkot.

4. Elő a mosogatószerrel! Öntsünk belőle egy keveset a fogkefénkre.

5. Sikáljuk tovább! A mosogatószeres fogkefével ismét sikáljuk át a konzervnyitónkat, majd öblítsük le.

6. Szárítsuk meg! A művelet végén ne felejtsük el áttörölni konyharuhával a nyitó fém részeit, nehogy az immár tiszta konzervnyitónk elkezdjen rozsdásodni.

 

Forrás: the kitchn

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.