Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Receptből főzöl? Erre az 5 dologra mindenképpen figyelj

2021. február 8.

Sokszor biztatjuk olvasóinkat: ha megtetszik egy recept, bátran nyúljanak hozzá, és formálják 100%-ban a saját ízlésükre. Persze azért pár dolgot érdemes betartani, hogy ne legyen öngól a konyhai munka vége. 

 

Nem olvassuk végig a receptet

Fontos többször is elolvasni a receptet az elejétől a végéig, és lehetőleg még a hozzávalók beszerzése előtt. Csak így tudjuk átlátni, hogy miként is fog összeállni az étel. Ha például a tésztánkat hűtőben kell pihentetni egy órán át, érdemes előbb nekiállni a sütésnek, vagy ha tudjuk, hogy úgyis pürésíteni fogunk egy zöldséget, nem kell arra törekednünk, hogy gyönyörű példányokat vásároljunk. A tudatos tervezés megkönnyíti a főzést, sütést, épp ezért jó tisztában lenni a recepttel. 

 

Elfelejtjük, hogy minden konyha más és más

Ha egy receptben 10 perc sütési idő szerepel, ne vegyük készpénznek. Simán lehet, hogy a mi sütőnknek kissé több időre lesz szüksége, kalkuláljunk be plusz időt, főleg, ha vendégeket várunk.

 

Túl sok hozzávalót helyettesítünk mással

A gyakorlottabb szakácsok kedvenc szokása a helyettesítés. A csere jól is elsülhet, de ha a hozzávalók zömét mással váltjuk ki, ne csodálkozzunk, hogy szinte mást főztünk. Nem azt mondjuk, hogy ne kísérletezzünk, de elsőre jobb pont úgy elkészíteni egy ételt, ahogy az a receptben szerepel, és csak utána elkezdeni variálni.

 

Nem mindegy, hogy főzünk vagy sütünk 

Főzés közben legtöbbször könnyebb korrigálni, a sütés viszont ebből a szempontból nehezebb ügy. Amint betettük a tepsit a sütőbe, szinte eldőlt minden, épp ezért első alkalommal nem érdemes a sütemények tésztáját jelentősen megváltoztatni. 

 

Pihentetés, hűlés, hűtés – nem hagyhatjuk ki 

Hiába is szeretnénk… Aki próbált már felvágni forró piskótát, pontosan tudja, mire gondolunk. Nem tudjuk megspórolni ezeket az „üresjáratokat”, bárhogy is szeretnénk. 

 

Forrás: delish

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.