Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ezért használjuk mindig szobahőmérsékletű tojást a sütéshez

2020. november 21.

A süteményreceptekben külön fel szokták hívni a figyelmet arra, hogy érdemes szobahőmérsékletű tojásokkal dolgoznunk. Ám valljuk be, ha épp sietünk, hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni ezt a tanácsot. Pedig a sütés elég bonyolult folyamat, és igenis számít, hogy a hűtőből kivett vagy a konyhában pihentetett tojásokat adjuk-e egy süti tésztájához. Hogy miért? Két okból is. 

 

Egyenletesebben keverednek össze a hozzávalók

A szobahőmérsékletű tojássárgája jobban „szétesik”, azaz jobban össze tud keveredni a fehérjével és a többi hozzávalóval. Akkor sem mindegy, hogy milyen a tojás hőmérséklete, ha magas zsiradéktartalmú süteményt készítünk, mivel a túl hideg tojás annyival csökkentheti a zsiradék hőmérsékletét, amennyi elegendő ahhoz, hogy elkezdjen megkeményedni, szilárdabbá válni. 

Viszont a hidegebb tojást könnyebb szétválasztani, ezért megkönnyíthetjük a dolgunkat azzal, hogy szétválasztjuk még hűtőhidegen, majd így hagyjuk szobahőmérsékletűre felmelegedni.

 

Jobban felverődik

Az egész tojás és a tojássárgája is nagyobb térfogatúra tud felhabosodni, felverődni, ha szobahőmérsékletű, ez pedig könnyebb és habosabb állagú süteményeket fog eredményezni.

 

Hogyan melegíthetjük fel gyorsabban a tojásokat szobahőmérsékletűre?

Ugyan 30 perc elegendő a hűtőből kivett tojásoknak, de előfordulhat, hogy nincs időnk ennyit várakozni. Ebben az esetben tegyük a tojásokat egy tálba, és öntsünk rájuk meleg, de nem forró vizet. Hagyjuk állni 10-15 percet, ezzel meg is feleztük a várakozási időt. Ha szétválasztott tojásra van szükségünk, akkor feljebb írtuk, hogy egyszerűbb hidegen megejteni a műveletet. Ezután tegyük a fehérjét és a sárgáját külön-külön egy-egy kisebb tálba, majd helyezzük a tálakat egy-egy nagyobb, forró vízzel feltöltött edény fölé. És egy extra tipp a végére: a rozsdamentes acél hamarabb felmelegszik az üvegnél, így ha sietünk, használjunk inkább fémtálakat.

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.