Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Nem unjuk a rizsköretet! 4 szuper ötlet túl a rizibizin és a párolt rizsen

2021. január 21.

Nem kell mindig extra alapanyagban gondolkoznunk, ha főzünk, sőt! Sokszor a legegyszerűbb élelmiszerek készíthetők el a lehető legváltozatosabban. Górcső alá vettük a rizst, mutatjuk melyik a 4 kedvenc köretünk belőle – túl a párolt rizsen és a rizibizin. 

 

Pirítsd meg! 

Egy serpenyőben hevítsünk olajat, majd fonnyasszunk meg rajta vörös- és fokhagymát. Tegyük rá a főtt rizst, fűszerezzük meg jó alaposan, és falapáttal forgatva, erős lángon pirítsuk le. A fűszerezésben legyünk kreatívak! Nézzük meg, hogy milyen ízvilágú ételhez párosítjuk a rizst, ha karakteres, maradjunk a semlegesebb fűszereknél, de egy natúr csirke mellé nyugodtan jöhet például curry fűszerkeverék. 

 

Legyen ázsiai! 

Az előző pirított rizshez hasonló fogás, ám ehhez már ázsiai jellegű ízesítőket használunk: szezámolaj, fokhagyma, friss reszelt gyömbér, szójaszósz, újhagyma. Ha van kedvünk, még pár tojást is hozzáüthetünk. 

 

Rizsfasírt 

A „tegnapi” rizsköret megmentője, hiszen fasírt esetén egyenesen jó, ha már összeállt, összetapadt egy kicsit a rizs. Adjunk hozzá dinsztelt vöröshagymát, fokhagymát, tojást és kedvünkre való fűszereket, majd formázzunk belőle fasírtokat. Ha úgy szeretnénk, panírozhatjuk, és kisüthetjük bő olajban, de kevés olajon, serpenyőben szintén átsüthetjük (formázzuk laposra) vagy sütőpapírral bélelt tepsin sütőbe is tolhatjuk. Ez utóbbi mód esetén kb. 25 perc kell a fasírtoknak, és 15 perc után érdemes egyet fordítani rajtuk. 

 

Tepsibe vele! 

Keverjük össze a főtt rizst fűszerekkel, zöldségekkel, fonnyasztott hagymákkal, majd forgassunk hozzá felvert tojásfehérjehabot. Simítsuk tepsibe, és 180 °C-on süssük addig, amíg megszilárdul. Ha adunk hozzá sonkát, kolbászt vagy darált húst, a tetejére pedig reszelünk sok-sok sajtot, akár főételnek is beillik. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!