Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Útmutató a rizsek világában – melyik fajtát mire használjuk?

2020. October 21.

Hajdanában az ABC-ben vehettünk A meg B minőségű rizst, nem volt túl sok lehetőségünk a válogatásra. Aztán a piac kibővült, és egyre több rizzsel találkozhattunk a boltok polcain. Most már a nagyobb áruházakban is válogathatunk kedvünkre, igazán különleges fajták pedig speciális boltokban elérhetőek számunkra. 

 

Kerek és rövid szemű rizsek

Kerek szemű fajta pl. a japán rizs, a spanyol bomba és calasparra rizs. A japán kerek rizs a sushi alapja. Enyhén ragacsos lesz főzés után. A bomba és a calasparra rizs épp ellenkezőleg, annak ellenére, hogy sok vizet magába szív, akár háromszoros mennyiséget is, nem ragad, nem tapad. Ez a fajta rizs a paellákhoz és egyéb spanyol ételekhez ajánlott. Rövid szemű rizs pedig a rizottó rizs, azaz az arborio. Ez egy olasz fajta, különlegessége a magas keményítő-tartalmában rejlik, hisz ennek köszönhetően lesz a rizottó igazán krémes. Pont ezen tulajdonsága miatt jó választás rizsfelfújthoz és tejberizshez is. Hosszabb főzési időt igényel, mégsem főzzük szét. Van még rövidebb szemű barna rizs is. Színe annak köszönhető, hogy nincs teljesen lehántolva. Tápanyagokban gazdagabb, cserébe hosszabb főzési időt kíván. 

 

Hosszú szemű rizsek

Nagy divat lett a hosszú szemű rizs. Először talán a jázmin rizzsel ismerkedtünk meg közelebbről. Thaiföldről származik, finom illata van főzés közben. Megfelelő főzési technikával szépen pereg. Nem szabad túlfőzni és főzés előtt érdemes átmosni, hogy a felesleges keményítőt eltávolítsuk róla. Ázsiai ételekhez a legjobb választás. A jázmin után megismerkedtünk a basmati rizzsel is. Nálunk ez a rizsek királya. Extra hosszú, fantasztikus illata van és különleges íze. Az indiai konyha alaprizse. Főzés előtt minimum 15 perces áztatást igényel, utána már nem vesz fel csak nagyjából másfélszeres vizet. Nem szabad szétfőzni és akkor szépen pergő lesz. Mindkét rizs tökéletes köretnek is húsok mellé. Barna rizs a hosszabb szemű fajtánál is megtalálható, általában az amerikai fehér rizs nem teljesen hántolt verziójáról van szó. Mint a rövidebb verziónál, itt is elmondható, hogy tápanyagban gazdagabb, de kifejezetten hosszú főzési ideje van. Inkább több vízzel tegyük fel főzni, és a végén a maradék vizet öntsük le róla. A reform konyha nagy kedvence.

 

A kakukktojások

Van néhány különlegesebb rizs is. Ilyen pl. a vadrizs, ami valójában nem is rizs, hanem egy fű magja. Rágósabb fajta, általában rizskeverékekben találkozhatunk vele, ritkán kapni külön kiszerelésben. Nem is érdemes magában főzni, kifejezetten ajánlott keverni más hosszú szemű rizsekkel. Egyedibbé és különlegesebbé teszi a köretet. A camargue-i rizs vörösesbarna. Ez a francia fajta ragacsos, főzési ideje pedig hosszú, emiatt ideális rizottó jellegű ételekhez. Volt már fehér, vörös és barna is. De fekete még nem. Pedig van, a kínai fekete rizs. Tiltott rizsnek is nevezték, mert csak nemesek fogyaszthatták. Rengeteg pozitív élettani hatása van, egészségesebb még a barna rizsnél is. És még annál is tovább kell főzni. De megéri. Kínában tésztákhoz és desszertekhez is használják. 

 

Ugyan nem teljes a lista, mégis tud egy kis útmutatóval szolgálni nekünk a rizsek között. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!