Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ez a legpraktikusabb pizza és íme itt van hozzá egy tuti recept!

Calzone, a töltött pizza
2017. February 9.

A calzone nem más, mint az olaszok nápolyi eredetű félbehajtott, töltött pizzája. Nagyon praktikus, ha vendégségbe viszitek vagy kirándulni, nemcsak melegen, hidegen is finom, a hajtás miatt nem szárad ki, finom szaftos marad.

Készíthetitek egészen nagyra vagy szendvics méretűre, a szilárd töltelék pedig legyen apróbbra vágott, hogy egyenletesen terüljön a tésztában. Még egy érdekesség: ismert a calzone olajban sütött verziója is, a panzerotti, azaz (az általában paradicsommal és mozzarellával töltött) calzoni fritti.

 

Hozzávalók

3 nagyobb vagy 4 közepes calzonéhoz
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag instant élesztő
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál só
  • kb. 3 dl langyos víz
  • A töltelékhez:
  • 20 dkg paradicsompüré
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál morzsolt bazsalikom

  • 20 dkg fekete olajbogyó
  • 15 dkg sonka
  • 2 gömb mozzarella

Elkészítés

1. A tésztához a lisztben elkeverjük az élesztőt, az olívaolajat és a sót. Apránként hozzáadagoljuk a vizet, megdagasztjuk, és rugalmas tésztává gyúrjuk. Letakarjuk, majd meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

2. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 1 cm vékonyra húzzuk (nyújtjuk), majd 4 korongot alakítunk ki belőle.

calzonepizzanapra1

3. A paradicsompürét kikeverjük az olívaolajjal, a megtisztított, lereszelt fokhagymával, a bazsalikommal és a sóval. Megkenjük a tésztakorongokat úgy, hogy körben 1 cm-nyi tésztát szabadon hagyunk. Alsó felére halmozzuk a felkarikázott olajbogyót és a kis kockákra vágott sonkát, egyenletesen elterítjük, majd rámorzsoljuk a mozzarellát.

4. Az üresen hagyott tésztaszélt kissé bevizezzük, majd a töltelékkel fedett részre hajtjuk. A széleket összenyomjuk, villával megmintázzuk, majd a calzonékat sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, és további negyed órát kelesztjük.

5. 220 fokra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük, bazsalikomlevelekkel díszítve tálalhatjuk.

 

Megosztom barátaimmal
Csigó Zita

Csigó Zita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!