Ez a legpraktikusabb pizza és íme itt van hozzá egy tuti recept!
A calzone nem más, mint az olaszok nápolyi eredetű félbehajtott, töltött pizzája. Nagyon praktikus, ha vendégségbe viszitek vagy kirándulni, nemcsak melegen, hidegen is finom, a hajtás miatt nem szárad ki, finom szaftos marad.
Készíthetitek egészen nagyra vagy szendvics méretűre, a szilárd töltelék pedig legyen apróbbra vágott, hogy egyenletesen terüljön a tésztában. Még egy érdekesség: ismert a calzone olajban sütött verziója is, a panzerotti, azaz (az általában paradicsommal és mozzarellával töltött) calzoni fritti.
Hozzávalók
3 nagyobb vagy 4 közepes calzonéhoz- A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 csomag instant élesztő
- 5 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- kb. 3 dl langyos víz
- A töltelékhez:
- 20 dkg paradicsompüré
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál morzsolt bazsalikom
- só
- 20 dkg fekete olajbogyó
- 15 dkg sonka
- 2 gömb mozzarella
Elkészítés
1. A tésztához a lisztben elkeverjük az élesztőt, az olívaolajat és a sót. Apránként hozzáadagoljuk a vizet, megdagasztjuk, és rugalmas tésztává gyúrjuk. Letakarjuk, majd meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
2. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 1 cm vékonyra húzzuk (nyújtjuk), majd 4 korongot alakítunk ki belőle.
3. A paradicsompürét kikeverjük az olívaolajjal, a megtisztított, lereszelt fokhagymával, a bazsalikommal és a sóval. Megkenjük a tésztakorongokat úgy, hogy körben 1 cm-nyi tésztát szabadon hagyunk. Alsó felére halmozzuk a felkarikázott olajbogyót és a kis kockákra vágott sonkát, egyenletesen elterítjük, majd rámorzsoljuk a mozzarellát.
4. Az üresen hagyott tésztaszélt kissé bevizezzük, majd a töltelékkel fedett részre hajtjuk. A széleket összenyomjuk, villával megmintázzuk, majd a calzonékat sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, és további negyed órát kelesztjük.
5. 220 fokra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük, bazsalikomlevelekkel díszítve tálalhatjuk.