Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ilyen kenyerek kerülnek az asztalra a világ más tájain

2019. August 20.

Belül puha és foszlós, kívül roppanós héjú, na és persze ott van az a bizonyos csücsök, sokak kedvence… Ilyen a klasszikus kenyér nálunk. De vajon a világ más pontjain milyen kenyereket fogyasztanak? Mutatunk 8 izgalmas fajtát.

1.Pão de Queijo (Brazília)

Ezeket a kis aranyos, zsemlére hasonlító sajtos péksüteményeket nem csak egész Brazíliában, hanem számtalan egyéb dél-amerikai országban is fogyasztják. Tápióka- vagy kukoricalisztből készülnek, így glutént sem tartalmaznak.

Fotó: 123RF

2.Pain de Ménage (Quebec)

Ez az egyszerű fehér kenyér Kanada franciák lakta részein terjedt el, ott csak parasztkenyérnek nevezik. Búzalisztből, vízből és élesztőből készítik, sőt időnként sertészsír is kerül a tésztába, hogy még finomabb legyen.

Fotó: 123RF

3.Naan (India)

Egész Délkelet-Ázsiában találkozhatunk ezzel a lapos, pita jellegű kenyérrel. Akkor a legfinomabb, ha még melegen kenünk rá vajat vagy tisztított vajat (ghee-t), amely aztán szépen ráolvad. Rendkívül sokoldalú, nem csupán a tetejére kerülhetnek különböző feltétek, hanem tölteni is szokás, illetve a tésztájába szintén keverhetnek további hozzávalókat.

Fotó: 123RF

4.Perec (Németország)

A német eredetű sörperec nálunk is jól ismert és elterjedt péksütemény. Finom és puha, ráadásul a formája is rendkívül mutatós.

Fotó: 123RF

5.Baszk sütőtökös kenyér (Baszkföld)

Baszkföld Spanyolország Franciaországgal határos területe, így nem meglepő, hogy ez a kenyérféle első látásra a francia péksüteményekre emlékeztet. Kukoricaliszttel és sütőtökkel készítik. Délnyugat-Franciaországban Méture au Potiron Basquais néven ismert, itt a tökös kenyeret néha rummal is megbolondítják.

Fotó: 123RF

6.Challah (zsidó konyha)

Ez a fonott kenyér az ünnepek és a Sabbath tradicionális kenyere. A mannára volt hivatott emlékeztetni a zsidókat, amely akkor hullott az egekből, amikor menekültek az egyiptomi fogságból. Enyhén édes, aranybarna a színe, gyakran mazsola is kerül a tésztájába, esetleg szezámmaggal szórják meg a tetejét.

Fotó: 123RF

7.Pan de Muertos (Mexikó)

A híres mexikói halottak napi kenyeret november 1-jén és 2-án szokás sütni. Édes, tojásos kenyér ánizzsal vagy narancsvízzel ízesítve, koponyával, lábszárcsontokkal díszítve.

Fotó: 123RF

8.Frybread, azaz sült kenyér (Egyesült Államok)

Egy ellentmondásos eredetű amerikai kenyérféle, amelyet az őslakos indiánok akkor kezdtek készíteni, amikor rezervátumokba zárták őket. Itt nem volt elég területük arra, hogy önellátóak maradjanak, ehelyett liszt, cukor és disznózsír fejadagot kaptak az amerikai kormánytól. Nekünk viszont magyarként még egy dolog eszünkbe jutott, amikor megnéztük a fotót: de hiszen ez egy lángos!

Fotó: 123RF

Forrás: Food Republic

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kenyérteszt: a kovászos vagy a fehér az egészségesebb?

Kenyérteszt: a kovászos vagy a fehér az egészségesebb?

Egy tudományos kísérlet most megmutatta

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!