Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Hogyan akadályozzuk meg a túlevést, ha otthonról dolgozunk?

2020. May 9.

Akár önkéntes, akár kevésbé önkéntes karanténban tengetjük napjainkat-heteinket, a folyamatos otthonlét új élethelyzeteket teremt valamennyiünk számára. A bezártság a táplálkozási szokásainkra is kihatással van: könnyen és állandóan, egész nap hozzáférünk az ételekhez, emellett pedig sokunk stresszesebb is, mint a megszokott kerékvágásban. A túlevés azonban kivédhető, lássuk, mit tehetünk ellene.

Készítsünk ütemtervet!

A bevett rutin már fél siker a kiegyensúlyozott táplálkozási gyakorlat megvalósításához. Új – egészséges – szokásokat is kialakíthatunk, például ha eddig nem reggeliztünk, ideje rábírni magunkat, hogy a kávé mellé bekapjunk pár tápláló falatot is. A bőségesebb reggeli és a szerényebb ebéd, vacsora stabilabb vércukorszintet eredményez, és az egész napon át tartó folyamatos, maró éhségérzettel is leszámolhatunk. Kezdjük tehát egészséges reggelivel a napot, majd vágjunk bele a munkába! Kb. 5 órával később jöhet a könnyű, változatos ebéd, zárásként, legalább 3-4 órával az ebédet követően pedig fogyasszunk el egy könnyű vacsorát. Fontos, hogy az utolsó étkezés és a lefekvés között is teljen el minimum 2 óra.

Ne együnk munka közben!

Habár csábító nassolni gépelés vagy éppen konferenciahívás közben, mégis jobb, ha lemondunk róla. Ugyanis ha evés közben másra koncentrálunk, kevésbé fogjuk jóllakottnak érezni magunkat. Ha eszünk, semmi mással ne foglalkozzunk, figyeljünk az ízekre, és rágjunk meg jó alaposan minden egyes falatot.

Próbáljunk egészségesen táplálkozni!

A rutin csak egy dolog, de az sem mindegy, hogy miből áll össze a napi étkezésünk. Válogassunk olyan egészséges alapanyagok közül, mint a teljes kiőrlésű élelmiszerek, szezonális zöldségek és gyümölcsök, jó zsírok, sovány fehérjék és hüvelyesek.

Vezessük le másképp a stresszt!

Az ember alaptermészetéhez tartozik, hogy feszült élethelyzetekben valamiképpen reagál az ételre: vagy ránézni sem bír, vagy evéssel próbálja feledtetni a problémáit. Ez utóbbi pedig hízáshoz, alvászavarokhoz és az immunrendszer legyengüléséhez vezethet. A feszültséget sosem egyszerű legyűrni, ám a rendszeres, egészséges táplálkozás útmutató adhat: vajon tényleg éhesek vagyunk? Vagy csak érzelmeink irányítanak a hűtőszekrény felé? Ismerjük fel a különbséget! És ha rádöbbenünk, hogy nem valódi éhséggel állunk szemben, próbáljuk elterelni a figyelmünket. Munkával, jógával vagy egyszerűen azzal, hogy cuki kisállatos videókat nézegetünk a neten.

Forrás: The Healthy

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Egy trükk az esti túlevés ellen

Egy trükk az esti túlevés ellen

Senki sem szeret tele hassal, esetleg hasfájósan ágyba bújni.
Ennyit kell edzeni, hogy ledolgozzuk a nasikat

Ennyit kell edzeni, hogy ledolgozzuk a nasikat

Íme 10 finomság - és a hozzájuk tartozó számok
Mikor nasi és mikor számít teljes étkezésnek egy smoothie?

Mikor nasi és mikor számít teljes étkezésnek egy smoothie?

Mire figyeljünk reggel és mire, ha uzsonnára fogyasztjuk? Mert nem mindegy ám!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!