Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Tudtad, hogy a bacon hívői egyházat is alapítottak? Jöjjön 9 izgalmas tény a baconről!

2020. February 10.

A bacont valahogy nem lehet letaszítani a kedvenc ételek képzeletbeli trónjáról. El sem tudjuk képzelni nélküle az angol reggelit vagy mondjuk egy jó sajtos hamburgert. A bevállalósak kóstolhatnak baconös fagyit, kávét, cupcake-et és rágógumit. Sőt – bármilyen őrültségnek hangzik – készítenek bacon illatú gyertyát, bacon ízű szőlőzsírt, és ha szeretnénk, még bacon illatú dezodorral is befújhatjuk magunkat. Mondjuk ez utóbbit inkább kerüljük, ha olyan helyen élünk, ahol előfordulnak kóbor kutyák… Több érdekességet is tudunk, mutatjuk. 

 

1. Kr. e. 1500 körül készítették el először

A kínaiak főzték meg elősként a sertés megsózott, zsíros hasi részét. Tették mindezt bő 3000 évvel ezelőtt. 

 

2. A rómaiak így hívták: „petaso”

Idővel elérte a nyugati országokat, és eljutott a Római Birodalom területére is. A rómaiak fügékkel főzték meg a megsózott sertéshúst, majd borsmártással és borral tálalták. Nem is lehetett rossz. 

 

3. A szó eredetileg hátat jelent 

A bacon szó maga „-bac” szóalakból ered, amely a sertés hátát jelentette. A „bakko” kifejezésből lett a francia bacco, majd a 12. századra kialakult az óangol bacoun. 

 

4. Az első bacongyár 1770-ben nyílt meg 

Generációkon keresztül farmerek és hentesek készítették Nagy-Britanniában a bacont. A 18. században nyitotta meg John Harris az első olyan nagyüzemi sertésfeldolgozót, amely kimondottan bacon előállításra specializálódott. 

 

5. A II. világháború alatt robbanószert készítettek belőle 

A világháború alatt az amerikai háziasszonyokat arra ösztönözték, hogy a maradék baconzsírt adják le a háborús erőfeszítések támogatására. A zsírból glicerin készült, ebből pedig puskapor, bomba és egyéb robbanékony dolog. 

 

6. Egy átlagos amerikai évente 8 kg bacont eszik meg 

Sokkoló számadat, vajon ez is hozzájárul az amerikaiak nagy fokú elhízásához? Feltehetőleg igen, főleg, ha a „pár csík” sült bacon csak a menü egy kis része. 

 

7. Bacon egyház is létezik 

A hivatalosan is elismert egyháznak több, mint 25 000 tagja van, ám mégis inkább gyülekezőhelye az ateistáknak és szkeptikusoknak, mint a bacon imádóinak. Tartanak esküvőket, illetve jótékonysági rendezvényeket – első hallásra furcsa, az biztos. Az egyház egyébként minden baconszeretőt befogad, még a pulyka vagy vegán bacon híveit is. 

 

8. Tábori körülmények

Hol máshol, mint az Egyesült Államokban? Michigan államban, Ann Arborban rendezik meg évente a tábort, ahol séfeknek és lelkes rajongóknak tartanak főzőkurzusokat és előadásokat. 

 

9. Kevin Bacon baconszobra 

Túl magas labda volt, hogy ne csapják le… Egy Mike Lahue nevű művész készítette el a mellszobrot nagy adag baconból, sok-sok ragasztóból és 5 réteg lakkból. Pár éve egy árverésen talált gazdára. 

 

Forrás: Mental Floss 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A bacon lenne a hosszú élet titka?

A bacon lenne a hosszú élet titka?

Egy 109 éves néni szerint igen.
20 recept, melyekhez kell bacon

20 recept, melyekhez kell bacon

Roppanós, szaftos, édes, sós, és sok féle képpen felhasználható

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!