Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ezt az 5 dolgot sose tedd a mikróba!

2021. September 29.

A mikrohullámú sütő praktikus találmány, szuper segítség a konyhában. Ám jó tudni, hogy nem minden való bele, sőt! Balesetveszélyes és egészségre ártalmas lehet, ha nem megfelelően használjuk, de az is előfordulhat, hogy nem lesz megfelelően felmelegített az étel, vagy hosszadalmas takarítás várhat ránk. 

 

Tojás 

Bármilyen sietős a reggel, ne próbáljunk meg kemény tojást főzni a mikróban! A hő hatására pára szabadul fel a tojás belsejében, távozni azonban nem tud. Könnyű kitalálni: robbanás lesz a vége. 

 

Fémek

Egyértelmű! Vagy mégsem? Ne felejtsük el, hogy olyan tárgyak is tartalmazhatnak fémet, amelyekről nem gondolnánk. Például egyes porcelánok vagy akár néhány camembert sajt belső csomagolása. Tehát ha sajtot szeretnénk olvasztani, azt véletlenül se ebben a csomagolásban tegyük! 

 

Kapszaicin tartalmú ételek 

Ilyen minden csípős fogás. Hő hatására felszabadul a kapszaicin, kinyitva a mikróajtót kellemetlenül csípős, maró, égető, szem- és torokirritációt okozó „fogadtatásban” lehet részünk. 

 

Műanyagok 

Nézzük meg, hogy tehetők-e mikróba! Egyes műanyagokban gond nélkül melegíthető az étel, de vigyázzunk, az erre alkalmatlan típusok gyorsan megolvadhatnak. 

 

Szőlő 

Hasonló a helyzet, mint a tojással. A szőlőhéj alatt keletkező pára nem tud elpárologni, így az eredmény szintén robbanás lehet. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!