Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Erre figyelj, ha a magas keményítőtartalmú ételt melegítesz fel

2021. April 29.

Elsőre talán furcsának tűnhet, de nemcsak a húsfélék vagy a rántott fogások, hanem a keményítőben gazdag ételek felmelegítése is okozhat problémát. 

Az ilyen ételek nagy mennyiségű szénhidrátot tartalmaznak, és fontos forrásai a rostoknak, vasnak, kalciumnak, vitaminoknak. Nem kell különleges dolgokra gondolni, hiszen ebbe a kategóriába tartozik a kenyér, a rizs, a tészta és a burgonya is. Valamennyiük tartalmazza a bacillus cereus nevű baktériumot, és ez a forrása a felmelegítéssel járó problémáknak is. A baktérium ugyanis egy olyan, melegnek ellenálló méreganyagot termelhet, amely akár ételmérgezést is okozhat. A méreganyag egészen pontosan azokban a magas keményítőtartalmú élelmiszerekben termelődik, amiket felmelegíttek, majd hagytak lassan kihűlni.

 

Hogyan kerülhetjük el a veszélyt?

Az első lépés az élelmiszer helyes tárolása. Ha magas keményítőtartalmú ételt készítünk, és nem fogyasztjuk el rögtön, akkor az étel elkészültét követő 90 percen belül tegyük hűtőszekrénybe. Melegítéskor pedig az ételnek el kell érnie a 70 fokos hőmérsékletet legalább két percre. Fontos tovább, hogy ezeket az élelmiszereket nem ajánlott többször felmelegíteni és újra hagyni kihűlni.

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!