Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Így melegítsd fel a rántott ételeket

2020. December 12.

A rántott vagy olajban sült ételekért ropogós állaguk miatt rajonganak annyian. Tény, hogy nem a legegészségesebbek, illetve elkészíteni is macerás ezeket a fogásokat, mégis sokan el sem tudják képzelni nélkülük a vasárnapi ebédet. Valljuk be, könnyű átesni a ló túloldalára: ha már egyszer belefogtunk az „olajszagú” műveletbe, hajlamosak vagyunk hatalmas adagokat sütni. De mi legyen a maradékokkal? Az ebédre készült rántott hús és hasábkrumpli vacsorára már nem az igazi, különösen akkor, ha rosszul próbáljuk felmelegíteni. 

Az olajban sült ételek felmelegítésekor két nagy akadályba ütközhetünk, az egyik az ételbe zárt hő, a másik pedig a nedvesség. A hasábburgonya különösen kritikus ilyen szempontból, hiszen a burgonyában található keményítő térfogata melegítés hatására először megnő, majd ahogy hűl, úgy szabadul fel a nedvesség a keményítőből, ennek eredménye a jól ismert állott, puha állagú sült krumpli. 

Az olajban sült ételeknek kifejezetten rosszat tesz, ha légmentesen lezárva tesszük a hűtőbe, ugyanis a felszabaduló nedvességnek nincs módja ilyenkor távozni. A szellőző dobozok vagy légáteresztő zacskók sokkal jobb megoldásnak bizonyulnak, ám a fóliákkal bánjunk óvatosan, az sem jó, ha túl szorosan csomagoljuk be a maradékainkat. Egy másik lehetőség az, ha a maradék olajban sült ételeket papírtörlőn tesszük el, a papír ugyanis képes magába szívni a nedvességet. Melegítés előtt pedig érdemes 30 perccel korábban kivenni a hűtőszekrényből és a pulton kint hagyni, így szintén meg tudunk szabadulni egy kis nedvességtől.

Felejtsük el a mikrót! A legjobb, ha a sütőnket használjuk a maradék olajban sült ételek felmelegítésére, így lesz a leginkább ropogós az eredmény. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, közben egy nagy sütőtálra terítsük szét a megmelegíteni kívánt ételt. Ne zsúfoljuk tele a tálat, ne legyenek a darabok átfedésben vagy több rétegben! Toljuk a forró sütőbe, 10-20 perc alatt melegítsük jól át, félidőben pedig fordítsunk egyet az ételen.

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!