Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Hogyan nyithatunk ki egy konzervet, ha nincs kéznél konzervnyitó?

2022. január 22.

Éppen készül a vacsora, ám miközben ki szeretnénk nyitni a kukorica- vagy babkonzervet, a nyitó darabjaira hullik. Mit tegyünk? Persze majd veszünk egy másikat, de mi lesz az aznapi csilis babunkkal, ami esetleg már félig el is készült? Nem kell sem veszni hagynunk, sem a konzerv tartalmáról lemondanunk, mivel több módszer is létezik a konzervdoboz kibontására – konzervnyitó nélkül is.

 

1. módszer: fém kanállal

1. A konzervünket tegyük a konyhapultra.

2. Keressünk egy erős fém kanalat és ragadjuk meg, ne a nyelénél, hanem a fejénél fogva.

3. Határozottan és alaposan, a kanál nyelével kezdjük el dörzsölni a dobozfedél szélének egy darabját.

4. A konzerv fala nem túl vastag, hamarosan el fog vékonyodni, majd kilyukad.

5. Nyomjuk bele a kanál nyelét a keletkezett lyukba.

6. Ezután a konzerv fedelét már fel tudjuk feszegetni.

 

2. módszer: harapófogóval

1. Erősen fogjuk meg a konzervet.

2. A konzervdobozt a széle mentén csípjük össze a fogónkkal.

3. A doboz teteje elválik a szélétől, és a harapófogónkkal megragadva le tudjuk húzni.

 

Van konzervnyitód? Így tisztítsd meg! 

 

3. módszer: kővel

Túrázás vagy kempingezés közben lehet hasznos praktika.

1. Helyezzük a konzervdobozt egy kőre vagy az aszfaltra fejjel lefelé.

2. Fogjuk meg és kezdjük el a kőnek vagy az aszfaltnak dörzsölni.

3. Ezzel lassan ledörzsöljük a konzerv tetejét. Rögtön hagyjuk abba, amint elkezd szivárogni a tartalma. Ne dörzsöljük le teljesen, mert akkor kiömlik minden, ami a konzervben van.

4. Zsebkéssel vagy hasonló kemény és vékony tárggyal feszegessük fel a konzerv tetejét.

Mint látható, az összes módszer esetén éles fém széleket kreálunk, így ezek a módszerek odafigyelést kívánnak meg és gyerekeknek nem ajánlottak. Illetve, mivel a konzervdoboz sérül, figyeljünk arra is, hogy nem kerültek-e fémdarabok az ételbe.

 

Ez is érdekelhet: 

Ugyanolyan tápláló a konzervhal, mint a friss?

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!