Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Hogyan szabaduljunk meg a molyoktól a kamrában?

2020. May 6.

Ellepték a molyok a kamrát? Jó hír, hogy rovarirtó szerek nélkül is megszabadulhatunk a hívatlan látogatóktól. Mire lesz szükségünk? A hadművelethez készítsünk elő egy porszívót, ecetet, szappant és vizet, valamint egy felmosót. Ha ezzel megvagyunk, tegyük a következőket: 

 

1. Először is nézzük át az összes élelmiszert, rakjuk külön azokat, amelyek első blikkre is megmolyosodtak. Keressünk lárvákat az élelmiszerek csomagolásain, valamint hálókat (hiszen ezek is származhatónak molylepkéktől, nem minden esetben pókhálókkal van dolgunk). A gabona alapú termékek, például lisztek, zabpelyhek, tészták, illetve magvak és édességek a molyok kedvencei. De ne csak ezekre figyeljünk, találhatunk lárvákat konzerveket szélein, fűszertartókban, de még ép, bontatlan csomagolásokon is. Ha vannak háziállataink, az ő ételeiket is ellenőrizzük! Amennyiben bármilyen gyanús jelet is találtunk, azt az ételt dobjuk azonnal ki, de ne a konyhai, hanem a kültéri kukába! A bontatlan konzerveket és egyéb csomagolásokat töröljük le tömény (hígítatlan) ecettel. 

2. Alaposan takarítsuk ki a kamrát. Toljuk el a polcokat, mozgassunk el mindent, figyeljünk különösen a sarkokra és a polcok alsó oldalaira. Porszívózzuk le a falakat, a plafont és az ajtót. Ezután forró, szappanos vízzel vagy ecettel töröljük át alaposan a polcokat, és mossuk fel a padlót. A porszívó porzsákját szintén vigyük ki a kukába, ha porzsák nélküli eszközt használtunk, öblítsük ki. 

3. Ha befér, tegyük a gabonáinkat és magvainkat a fagyasztóba. Maradjanak is ott egészen addig, amíg megbizonyosodunk afelől, hogy a kamránk molymentes lett. Az időközben vásárolt termékeket se a kamrába tegyük. Ez az átmeneti időszak 2-3 hét, ennyi idő alatt kiderül, hogy valóban sikerült-e molymentesíteni a kamrát. 

4. Még mindig szálldosnak a molyok? Érdemes ismét leltárt tartani, hátha kimaradt egy-egy lezárt doboz, de a szakácskönyvek lapjai vagy a teafilterek között is megbújhatnak a makacsabb molyok. Mindenképpen keressük meg a probléma gyökerét! 

5. Ha már régóta nem találkoztunk egy kósza molylepkével sem, töltsük fel újra a kamrát. 

 

Hogyan akadályozhatjuk meg a molyok elszaporodását? Megpróbálkozhatunk a liszt, zabpehely és magvak fagyasztóban tartásával. De az is jó ötlet, ha csak egy hétig táboroztatjuk ezeket az élelmiszereket a mélyhűtőben, így biztosan nem jutnak be a boltból a kamrába a molyok. 

A gabonaféléket tárolhatjuk befőttes üvegekben vagy más jól záródó dobozokban. Így ha az egyik molyos is lesz, legalább nem kell tartanunk a továbbterjedéstől, és csak azt az egy adagot kell kidobásra ítélnünk. A molyok ki nem állhatják a babérlevél, a levendula, a cédrus és a menta illatát, töltsünk meg ezekkel kis tasakokat, és helyezzük el a kamrában molyriasztónak. Időnként cserélgessük! Érdemes évente többször nagytakarítani a helyiséget, az apróbb baleseteket (kiszóródás, kiömlés) pedig azonnal eltüntetni. Ha így teszünk, búcsút inthetünk a kártékony és dühítő molyoknak. 

 

Forrás: The Spruce 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!