Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ezért lehet eltérő színű a tojássárgája

2022. February 3.

Köztudott, hogy a tojás héjának színe fehértől a sárga különböző árnyalatáig terjedhet, de megfigyeltük-e már azt, hogy a tojássárgája is igen eltérő színű lehet a halvány sárgától kezdve egészen a mély narancsig bezárólag? Előbbi, a halványabb szín inkább a bolti tojások jellemzője, a mélyebb narancs pedig a házi tojások egyik ismertetőjegye. De mi lehet a különbség oka? Ami pedig még fontosabb kérdés, hogy a tojás ízét és tápértékét befolyásolja-e a színe?

 

Kapcsolódik: Hogyan készíts szív alakú főtt tojást? Mutatjuk!

 

Először is, hogy eloszlassunk egy gyakori téveszmét, a tojássárgája színének semmi köze ahhoz, hogy milyen fajtájú tyúktól származik, az csupán a héj színét befolyásolhatja. A tojássárgája színe kizárólag attól függ, hogy mit evett a tyúk, ami tojta. Az olyan tyúkok, amiket sárga és narancs pigmentben gazdag étrenden tartanak, sötétebb sárgájú tojásokat tojnak – ennyire egyszerű a megoldás. A csirketáp nem tartalmazhat színezéket, de ha például körömvirágszirmokat kap az állat a tápban, a tojások sárgája sárgább lesz. Ugyanígy pirosas színű sárgáját is elő lehet állítani, ha mondjuk piros kaliforniai vagy kápia paprikával etetjük a tyúkokat.

És mi a helyzet a tápértékkel? A szín magyarázatából ki lehet következtetni, hogy egyáltalán nem befolyásolja az adott tojás fehérje- és zsírtartalmát az, hogy mennyire sötét a sárgája. Egyes vélemények szerint a sötétebb sárgája jelenthet magasabb vitamin- és alacsonyabb koleszterin-tartalmat, de ez nem bizonyított még. 

 

Ezt már olvastad? 

Hogyan távolíthatjuk a tojás héját egészen egyszerűen?

 

Forrás: Taste of Home

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!