Így mentheted meg az elrontott krumplipürét
2022. April 21.Nincs finomabb egy nagy tál selymes-krémes krumplipürénél, igaz? Tökéletes köret sült húsokhoz, rántott ételekhez vagy akár pörkölthöz is. De mi a helyzet akkor, ha nem sikerült? Túl leveses vagy épp túl darabos, ragacsos érzetű, netán esetleg száraz – ezek a leggyakoribb balesetek, amelyek akkor is megeshetnek a pürénkkel, ha gyakorlott szakácsok vagyunk. Kétségbeesésre azonban nincs ok, pár egyszerű trükkel még a legrosszabbul festő krumplipüré is megmenthető.
Amennyiben túl folyós lett a krumplipüré, akkor vagy túlfőztük, vagy nem öntöttük le róla gondosan a főzővizet. A legegyszerűbb, ha visszatesszük a lábasba, és takaréklángon, folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Végső esetben egy kevés kukoricakeményítő hozzáadása is jó megoldás lehet.
Tipp: Ez a legkrémesebb krumplipüré
A darabos burgonyapüré oka legtöbbször az, hogy a burgonyát nem hideg vízben tettük fel főni, hanem feldarabolás után a már forrásban lévő vízbe dobtuk. Így pedig nem főtt egyenletesen. Ilyenkor takaréklángon, a lábasban lassan főzni kezdjük, majd tejet, tejszínt vagy alaplevet adunk hozzá. Kevergetjük és lassan szétnyomkodjuk.
Ha ragacsos a krumplipüré, akkor valószínűleg botmixert használtunk, és a túlzott erőhatás következtében túldolgoztuk a magas keményítőtartalmú zöldséget. Sajnos ilyenkor már menthetetlen – de csak klasszikus püréként. Adjunk hozzá zsemlemorzsát (panko morzsát), tojást és reszelt sajtot, majd a sütőben süssük aranybarnára. Más, de finom!
Ez is érdekelhet:
Forrás: mashed