Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

A köret sem mindegy, legyen tökéletes a krumplipüré! Ezeket a hibákat követjük el leggyakrabban…

2019. június 19.

 

Van úgy, hogy a legegyszerűbb ételek jelentik a legnagyobb kihívást… Azaz persze, krumplipürét mindenki tud készíteni, de mi a helyzet a nagybetűs verziójával? Legyetek ti a legprofibbak, mutatjuk, hogy mire érdemes figyelni.

 

1. Nem a megfelelő fajta burgonyát választjuk

Burgonya és burgonya között óriási különbségek lehetnek, ezúttal a lisztes állagú fajtákra van szükségünk. Alacsony nedvesség- és magas keményítőtartalom jellemzi ezeket a krumplikat, megfőve sokkal habosabb lesz a textúrájuk, ami csak jót tesz majd a pürének.

 

2. Túl apróra vagy egyenetlen méretűre vágjuk

Az apró darabok gyorsabban főnek meg, illetve több vizet is vesznek fel. Jelen esetben ez nem igazán kedvező, hiszen így annyira megtelnek nedvességgel, hogy a későbbiekben a vajat és a tejet (vagy tejszínt) már nem lesznek képesek magukba szívni. Ráadásul azonos idő alatt a nagyobb méretű darabok meg sem puhulnak rendesen, így nyers krumplival is számolhatunk a pürében.

 

3. Forró vízben kezdjük főzni

Ha forró vízbe tesszük a krumplikat, akkor jó eséllyel lesz csomós a pürénk, hiszen az egyes cikkek vagy darabok külső része előbb megfő, mint a belsejük. Rakjuk a burgonyát üres lábasba, töltsünk fel hideg vízzel, forraljuk fel, majd hagyjuk alacsonyabb lángon készre főni.

 

4. Nem sózzuk meg a vizet

Valljuk be, a főtt krumpli nem túl karakteres ízű étel, és ha csak a főzés végén sózzuk meg, azzal nem hozzuk ki a maximumot az ételből. Sózzuk meg rögtön a vizet, hogy a burgonyának legyen ideje jól magába szívni az ízeket.

 

5. Túlfőzzük, esetleg nyers marad

A túlfőtt burgonya kásás, a nyersen maradt csomós állagú lesz. Ha a beleszúrt villa könnyen átsiklik a krumplin, elkészültünk, de ne várjuk meg, hogy szétessen darabjaira. A kész krumplit azonnal szűrjük le, hogy megállítsuk a főzési folyamatot.

 

6. Nem temperálunk

A vaj és a tej (vagy tejszín) adja meg a krumplipüré krémes állagát. A tökéletes eredményhez azonos hőmérséklet szükséges, ne a hűtőből kivéve próbáljuk a püréhez adagolni a tejtermékeket.

 

7. Egyszerre tesszük bele a vajat és tejszínt

Előbb a vaj a krémesítésre, majd ezt követi a tej a sűrűség beállítására – ne cseréljük fel a sorrendet!

 

8. Túl sokat keverjük

A túlzásba vitt keverés hatására túl sok keményítő szabadul fel, ez okozza azt a bizonyos nyúlós állagot. Használjunk kézi krumplitörőt, a botmixert felejtsük el!

 

9. Túl hamar elkészítjük

A burgonyapürét nem célszerű tárolni, frissen az igazi. Ha vendégeket várunk, hagyjuk a megfőtt krumplit a kihűlt főzővízben, és csak az utolsó pillanatban keverjük ki a többi hozzávalóval.

 

10. Bátortalanul fűszerezzük

A só és a bors alap, sőt a frissen reszelt szerecsendió is. Minden további fűszert igazítsunk a főétel karakteréhez, bazsalikommal ugyanúgy finom lesz, mint csilivel vagy egy csipet római köménnyel.

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.