Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hogyan fagyaszthatjuk le a burgonyát?

2022. October 3.

A krumpli nehezen fagyasztható zöldség hírében áll magas keményítőtartalma miatt. Aki megpróbálkozott már a fagyasztásával, megtapasztalhatta, hogy rossz praktikát követve kásás lesz az állaga. Szerencsére létezik egy helyes módszer, amely segítségével hónapokon keresztül tárolható marad.

 

1. Indítsunk minél frissebb burgonyával

A friss és jó minőségű burgonya kemény, a héján apró foltokkal. Ha ráncos vagy furcsa az illata, akkor ne is próbálkozzunk meg a fagyasztással.

 

2. Daraboljuk fel

Ha tudjuk, mire fogjuk használni, érdemes előre olyan formára vágni, amilyenre majd szükségünk lesz. Amennyiben még többesélyes, hogy mi lesz belőle, akkor felezzük vagy negyedeljük, a héját pedig hagyjuk rajta. 

 

3. Főzzük elő

Egy nagy fazékban forraljunk vizet. Tegyük bele a krumplit, de a szokásostól eltérően ezúttal ne sózzuk meg. Főzzük 3-7 percen át attól függően, hogy mekkora darabjaink vannak.

 

4. Hagyjuk kihűlni

Főzés után tegyük a krumplikat hideg vízbe, hogy megállítsuk a főzési folyamatot. Ezután szűrjük le és hagyjuk megszáradni.

 

Tipp: Tökéletes krumplipüré? Mutatjuk a trükkjeit

 

5. Fagyasszuk le

Tegyük a krumplidarabjainkat egy nagy sütőlemezre vagy tálcára úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Így rakjuk be a fagyasztóba 6-12 órára.

 

6. Tegyük el

A tálcáról helyezzük át dobozokba vagy zacskókba a fagyott krumplit. A legpraktikusabb porciózva: annyi kerüljön egy tárolóegységbe, amennyit egyszerre fel fogunk használni. 

 

Mire használható a fagyasztott krumpli?

Megsüthetjük olajban hasábkrumplinak, vagy sütőbe is tehetjük, hogy steakburgonya legyen belőle. Ha olajban sütjük, ki sem kell olvasztanunk, használhatjuk fagyosan. De készíthetünk belőle egytálételeket, sőt még krumplipürét is.

 

Forrás: the kitchn

 

Ezt már olvastad?

Így készítsd el a burgonyagombócot!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!