Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Tökéletes krumplipüré? Egyszerűbb, mint gondolnád

2022. August 4.

A krumplipüré mindennapjaink része, gyakran készítjük, mondhatjuk, hogy az egyik legalapvetőbb köretünk. Amilyen egyszerűen elkészíthető, olyan könnyen el is rontható. Persze ennek nem kell így lennie, csak tartsunk be pár egyszerű szabályt!

Nem mindegy, milyen krumpliból készítjük

A lisztes fajták a megfelelőek, azaz legyen magas a keményítőtartalmuk. A „B” és a „C” típus is jó lesz, a sárga héjúakkal nem lőhetünk mellé. A magas keményítőtartalom azért kritikus pont, mert ez biztosítja majd a püré szuper állagát.

Hogyan főzzük?

Főzhetjük egyben, héjában vagy meghámozva, felkockázva is. Fontos, hogy mindig hideg vízbe tegyük fel főni a krumplit, és ne felejtsük el megsózni a vizet. Mi a hámozott, szeletelt módszerre szavazunk, hamarabb átfő, és könnyebben ellenőrizhető is. Fontos, hogy a burgonyát egyforma méretű és vastagságú darabokra vágjuk. Ne főzzük túl, puhuljon meg, de ne essen szét! Főzés után szűrjük le, és még melegen kezdjünk el dolgozni vele.

Tipp: Mit tegyünk, ha túl hamar megpucoltuk a krumplit?

Kézzel a tuti!

Hogyan lesz nyúlós, gumiszerű a krumplipüré? A válasz roppant egyszerű: nekiesünk a botmixerrel. Ne spóroljuk le azt a plusz két percet, a keverőtálba tett, forró, felkockázott krumplit kézi burgonyatörővel kell áttörnünk.

Mit adjunk hozzá?

Először mindig a vajat, egyből a hűtőszekrényből. Ahogy törjük össze a krumplit, a forró burgonya szépen megolvasztja a vajat, az pedig krémesíti a pürét. Amikor már szép krémes, jöhet hozzá a felmelegített tej és/vagy tejszín, amellyel hígítjuk, beállítjuk a sűrűségét. Tejszínnel igaz, hogy kalóriadúsabb lesz a pürénk, viszont sokkal-sokkal lazább, krémesebb is. A legjobb cukrozatlan habtejszínt választani.

Fűszerek

A só, az őrölt fekete bors és a frissen reszelt szerecsendió alapvető, de adhatunk hozzá áttört fokhagymát, csíkozhatunk bele friss bazsalikomot, petrezselymet, snidlinget, vagy elvihetjük csilis-citromos irányba is. Még egy tipp: a fűszereket melegítsük fel a tejjel és/vagy tejszínnel, így sokkal jobban kioldódnak az aromáik.

Még több krumpli:

Krumplisütés forró levegős fritőzben? Ezt az 5 hibát ne kövesd el

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!