Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Megehetjük-e a bezöldült krumplit?

2022. March 21.

Először is nézzük a legalapvetőbb kérdést, mitől zöldül be a krumpli? A válasz roppant egyszerű és magától értetődő: a napfénytől. Ha a burgonyát közvetlen napsütésnek tesszük ki, akkor a benne található klorofill hatására elkezd bezöldülni. Ezért szokták sötét kamrában, pincében tárolni, és részben ebből az okból vermelték el a nagyszüleink télre.

Még egy praktika: Így melegítsük fel a hasábkrumplit

A probléma abban rejlik, hogy amikor a klorofilltartalma elkezd növekedni a burgonyának, akkor valószínűleg több szolanin is termelődik benne. Utóbbi vegyület nagy mennyiségben fogyasztva emésztési zavarokat okozhat az émelygés, hasmenés, fejfájás mellett. Ahhoz, hogy ezeket a kellemetlen tüneteket tapasztaljuk, jelentős mennyiséget kell elfogyasztanunk belőle, illetve az ilyen burgonyát már keserű ízéről is gyorsan fel lehet ismerni. A megoldás tehát egyszerű, ha keserű, ne együk meg.

Jó hír, hogy nem kell az egész zsák krumplit kihajítanunk, ha egy-két darabon zöld foltokat fedezünk fel, elegendő, ha pucolás közben az elszíneződött részeket kivágjuk. A bezöldülést pedig eleve jelentősen elodázhatjuk, ha a megvásárolt krumplit megfelelően tároljuk hűvös, száraz és sötét helyen.

Témába vág:

Biztonságos kicsírázott burgonyát fogyasztani?

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Így készíts könnyedén spirálkrumplit!

Így készíts könnyedén spirálkrumplit!

Videón mutatjuk a trükkös formázást

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!