Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Amerikában utánajártak, hogy miért más az otthoni és a gyorséttermi sült krumpli íze

2021. szeptember 10.

Mindenki szereti a hasábburgonyát, csak van, aki titkolja. Rendben, most csak vicceltünk, de tény, hogy a kívül ropogós, belül puha, finoman megsózott krumplinak sokan nem tudnak ellenállni. Lehet gyors köret, elengedhetetlen hamburger mellé, de mártogatósokkal is kínálhatjuk egy esti sörözés alkalmával. 

Elkészíteni sem bonyolult otthon, ám bárhogy is próbálkozunk, valahogy sosem lesz pont olyan, mint az, amit a hamburger mellé adnak a gyorséttermekben. Mi lehet a titka? A krumpli fajtája? Az olaj, a lábas, netán a fritőz?

A Taste of Home nevű weboldal járt eredetileg utána a kérdésnek. Hamar kiderült, hogy az egyik legnagyobb gyorsétteremlánc sült krumplijának titka nem valami különleges módon génkezelt – és az emberiséget előbb vagy utóbb elpusztító – mutáns csodakrumpli, sem féltve őrzött titkos hozzávaló, hanem egy nagyon is egyszerű dolog.

Ha vettünk már elvitelre gyorséttermi krumplit, pontosan tudjuk, mennyire jellegzetes illatú lesz utána sokáig az autónk. Ez az illat pedig nem a krumpliból, hanem abból az olajból származik, amiben a krumplit kisütik. Eredetileg marhazsírból készített olajban sütötték a krumplit, ezt manapság különböző vegyi anyagokkal helyettesítik, amelyek ugyanolyan ízt adnak az olajnak. A fritőz sem túl különleges, viszont egy bizonyos cukorfajtával szokták bevonni a krumplihasábokat sütés előtt – tudósított a titokról a Taste of Home. 

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.