Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hiánycikké válhat a „kakasos” csípős szósz, mutatjuk az okát

2022. June 13.

10 éve itthon még kuriózumnak számított a „kakasos” csípős szósz, de mostanra sokan megszerették és vásárolják is rendszeresen. Szinte minden nagyobb élelmiszerbolt polcán meg lehet találni, de lehet, hogy már nem sokáig. Ennek oka, hogy a szósz előállítására minden évben 50 000 tonna csilipaprikát használnak fel egy bizonyos hibrid fajtából, és az a nagy helyzet, hogy egyszerűen nincs elég paprika. 

 

Tipp: Csípős paprikától ég a kezed?Így mulaszd el az égő érzést

 

Sajtóközleményében a Huy Fong – a szósz gyártója – felhívta a figyelmet a jelentős idei csilipaprika hiányra, ami miatt vissza kell venniük a termelést. A hiány oka a rossz időjárásra vezethető vissza. A felhasznált csilit Mexikóban termesztik, és az ország rendkívül súlyos aszályt él meg éppen. Az éghajlatkutatók szerint ez az aszály sajnos nem is egyedi eset, hanem inkább az éghajlatváltozás egyik jele, és egész Mexikónak be kell rendezkednie a gyakori szárazságokra.

A szósz előállítójának egyébként a többi kedvelt terméke is kezd kifogyni a boltokból, mivel nem csupán a Sriracha termelését kell időnként szüneteltetni, hanem szinte mindent.

 

Kapcsolódik: 

Unod már a chutney-t? Készíts csípős harissa pasztát!

 

Forrás: mashed 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!