Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Legyél te is a blansírozás mestere!

2022. June 15.

Amikor végre már terem a kertben mindenféle, vagy elérhető a piacon a szebbnél szebb hazai áru, azonnal késztetést érzünk, hogy tegyünk el belőle télire is. Milyen jól fog jönni! A tartósításnak sok módja létezik, az egyik a fagyasztás. Zöldségeket és néhány gyümölcsöt is fagyasztás előtt érdemes blansírozni.

 

Mi is az a blansírozás?

A blansírozás egyfajta hőkezelés, egy sokkolás. Ezzel a módszerrel késleltetjük az alapanyagok romlását, és nem mellesleg részben megakadályozzuk az íz- és színromlást is. Nemcsak fagyasztás előtti lépésként alkalmazhatjuk, hanem friss felhasználás esetén is jól jöhet, ha meg szeretnénk tartani az alapanyag színét. Például a spenótnak megmarad a csodás méregzöld színe. Szintén ezt a módszert használjuk az őszibarack, a kajszibarack vagy a paradicsom héjának szakszerű eltávolításához is.

Ezt már olvastad? Rakjunk rendet a kömények között!

 

Hogyan épül fel a módszer?

Először jön a néhány perces forrázás, ami annyit tesz, hogy a felforralt vízbe a megtisztított árut beletesszük, és hagyjuk benne 2-3 percet. Utána jön a hűtés, hogy az áru ne puhuljon tovább, ehhez jeges víz szükséges. Miután lehűlt, leszűrés jön és szárítás.

 

Mire kell figyelni?

Nagy mennyiségű alapanyagot lehet előkészíteni, de a forró és a jeges vízbe egyszerre mindig csak annyit szabad tenni, hogy ne változtasson sokat a víz hőmérsékletén. A nagy lábos forró vízbe ahogy beletesszük az alapanyagot, azonnal csökken a hőmérséklete. Csak annyit tegyünk bele, hogy nagyjából 1 percen belül újra tudjon forrni. Jeges vízzel pedig úgy készüljünk, hogy egy adagnyi leforrázott zöldség bőségesen beleférjen, és ne langyosítsa fel azonnal. Hisz ha nem jeges a víz, akkor nem fog lehűlni, csak ázni. Miután lehűlt, szűrőkanállal óvatosan kivesszük, lecsöpögtetjük és szárítjuk kicsit. Ezután fagyasztható vagy felhasználható. Csuromvizesen ne fagyasszunk semmit! Zöldségeknél érdemes a forrázó vizet sózni és szódabikarbónát is beletenni, még jobban segít megtartani a zöldség színét. Gyümölcsöknél cukrot és egy kis citromlevet adagoljunk a vízhez.

 

Mit lehet blansírozni?

Rengeteg zöldségfélét. A legklasszikusabb a zöldborsó, a zöldbab és a spenót. De használható káposztafélékhez, sóskához és sárgarépához is. Gyümölcsök közül a barackfélékhez, körtéhez, rebarbarához. Még a mandula hámozását is megoldhatjuk így.

 

Még több praktika: 

Íme az 5 alapmártás receptje, amit bátran elkészíthetsz te is otthon!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!