Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Milyen burgonyát válasszunk a krumplisalátához?

2022. December 14.

Magyar családoknál a karácsonyi menü egyik stabil eleme a burgonyasaláta. Legyen az majonézes vagy ecetes, imádjuk, és sok asztalon helyet kap. Mindenkinek megvan a receptje saját ízlése szerint, és valamennyi saláta lelke a jó minőségű burgonya. Ami nem esik szét, miközben felszeleteljük.

A krumplik sokfélék, különböző színűek (sárgák, rózsaszínek, barnák) és különböző formájúak (kerek, ovális vagy kifli alakúak). Mindezeken túl eltérő mennyiségű keményítőtartalommal rendelkeznek. Ez az a tényező, ami a felhasználásukat nagyban befolyásolja. Ugyanis minél több bennük a keményítő, annál könnyebben szétfőnek.

Az átlagember csak szín és forma alapján nem tudja megkülönböztetni, hogy az adott burgonyában milyen mennyiségű keményítő található. Szerencsére 2016 óta a burgonyák csomagolásán 3 betűkóddal kötelező jelölni, hogy milyen típusú és mihez ajánlják. Ömlesztett áru esetén is kötelező a kereskedőknek ezt jelölni táblán vagy egyéb kiíráson.

A kötelező egységes jelölés az alábbi: „A” – saláta (nem szétfőlő)”, „B” – főzni való (kissé szétfőlő)” és „C” – sütni való (szétfőlő)”.

 

Tipp: A hajában főtt burgonya második élete

 

Salátához tehát mindenféleképpen „A” jelölésű krumplit vegyünk. Ennek héja általában vékony, formára hosszúkás vagy kifli formájú, keményítőtartalma alacsony, nedvességtartalma magas. Még hosszabb főzés esetén is egyben marad, nem mállik szét. Ha nagyon nem találunk ilyen burgonyát, mentőövként még a „B” jelölésű is szóba jöhet, de itt már nagyon kell figyelni, hogy véletlenül se főzzük túl, és nagy eséllyel a szemek így sem maradnak teljesen egyben szeletelésnél. 

Ha megtaláltuk a megfelelő jelölésűt, arra még mindenféleképpen figyeljünk, hogy ép, egészséges, sima felületűt és csíramenteset válasszunk. A burgonyasaláta akkor mutatós, ha egyenletes szeletekre tudjuk szelni a zöldséget hozzá. Felhasználásig hűvös helyen tárolandó.

 

Még több karácsony: 

Hallevesek a karácsonyi menüben

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!