Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Miért barnulnak be a növények levélcsúcsai?

2021. January 4.

Szobanövényeink gondozása nem a legegyszerűbb otthoni teendő, ám hálás feladat, hiszen a törődés szinte biztosan meghozza a gyümölcsét. Ilyenkor télen, amikor kint minden kopár, olyan jó ránézni a szép zöldellő növényekre. Ám mi a helyzet, ha a zöld nem is annyira zöld? Az egyik leggyakoribb bosszúság a barnuló levélcsúcs. Nézzük, mi okozhatja, illetve mit tehetünk ellene. 

 

Több nedvesség

Ha a levelek végén száraz, barna foltok jelennek meg, az egész egyszerűen jelentheti azt, hogy nem locsoljuk elég sűrűn a növényünket. Ellenőrizzük le, hogy mennyire nedves a virágföld, és apránként haladva kezdjük gyakrabban öntözni. A túl száraz levegő is okozhatja a levelek barnulását, a trópusi növények a magas páratartalmat szeretik. Amikor télen elkezdünk fűteni, a lakásban alacsonyabb lesz a páratartalom. Tegyük egymáshoz közel a növényeinket, így ha az egyik párát bocsájt ki a levelein keresztül, azt a szomszédja szükség esetén fel tudja szívni. Esetleg helyezzük a növényeinket kaviccsal borított tálcákra, a kavicsokra locsoljunk vizet. A víz a kavicsokon elpárolog, és a növény felveszi a nedvességet.

 

Tápanyaghiány

Ha a levelek végei égettnek tűnnek vagy zöldes-vöröses-lilás árnyalatot vesznek fel, az foszforhiányra utalhat. A káliumhiányos növény leveleinek széle, valamint szára pedig sárgás vagy barnás elszíneződésű lehet. 

 

Forrás: Taste of Home

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!