Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Hallottál már a „Nyisd ki azt a bizonyos üveg bort!” estéjéről?

Borfesztivál? Szombat este, nálad!
2020. február 29.

Sokan tartogatunk egy (vagy több) üveg italt valamilyen különleges alkalomra. Féltve őrizzük, óvatosan csomagolva visszük magunkkal minden költözéskor, és a nagyobb események előtt fontolóra vesszük a kibontását… Ne várjunk tovább, hiszen itt a „Nyisd ki azt a bizonyos üveg bort!”-este! Csak arra ügyeljünk, hogy adjuk meg a módját, és megfelelően élvezzük ki minden cseppjét! A Vatera segít néhány tippel, hogy miként készüljünk a jeles eseményre.

Az eseményt két borkritikus, író és újságíró, Dorothy J. Gaiter és John Brecher vezette be a 2000-ben. Azóta világszerte egyre több borrajongó ragadja meg az alkalmat, hogy egy-egy féltve őrzött kincset kiszabadítson a palackból a „Nyisd ki azt a bizonyos üveg bort!”-este alkalmából. Sokan külön eseményt szerveznek barátaikkal: mindenki hoz egy üveg italt, és kóstolót rendeznek. Minden palack tulajdonosa elmesélheti kortyolgatás közben, miért fontos neki az adott bor.

Mert megérdemeljük

Ezen a napon nem csak a borokat ünnepeljük. Az alkalom lényegi üzenete az, hogy törődjünk magunkkal és a szeretteinkkel egy kicsit. Nem kell mindig a tökéletes alkalmat keresni, hiszen a tökély nagyon ritka, de minden pillanatból kihozhatjuk a legjobbat, ha igazán akarjuk.

A hagyomány megteremtői február utolsó szombatját jelölték ki a „Nyisd ki azt a bizonyos üveg bort!” estéjének. Idén ez a nap február 29-re esik, ezért ennél különlegesebb már nem is lehetne ez az alkalom. Minden indokunk megvan tehát arra, hogy ne várakoztassuk tovább a saját, extra eseményre tartogatott palackunkat. Már csak arról kell gondoskodnunk, hogy a körülmények is méltók legyenek az ünnepléshez!

Melyiket szeressem?

Ha több palackot is tartogatunk, nem árt előre kiválasztani, melyik lesz a szerencsés darab idén, hogy megtehessük az előkészületeket. Az idősebb borokat célszerű néhány nappal a kinyitás előtt felállítani a fekvő helyzetből, hogy az esetlegesen kialakult üledék leszállhasson az aljára. A megfelelő hőmérsékletről is érdemes gondoskodni: a testesebb vörösborokat 17-18 fokos szobahőmérsékleten ajánlott fogyasztani, ám az édes borokat, pezsgőket és habzóborokat tanácsos jól behűteni körülbelül 6-8 fokos hőmérsékletre. A fehérborok, a könnyű vörösborok és a tokaji édes borok enyhén behűtve, 10-12 fok körül bizonyulnak a leginkább ízletesnek.

Érdemes tartalék nedűvel is készülni arra az esetre, ha a kinyitás után döbbennénk rá, hogy az ital megelégelte a várakozást, és megromlott. Ha nincs otthon még egy üveg bor, vagy akár speciális esetekre tartalékolt italunk sincs, de szeretnénk kivenni a részünket az ünneplésből, még nem késő szétnézni egy borszaküzletben vagy akár a Vaterán, ahol igazi ritkaságokra lelhetünk.

Az oldalon egyszerűen szűrhetünk ár és egyéb paraméterek szerint, beleértve a gyártókat és a borvidékeket, illetve kereshetünk csak a saját régiónkban, személyes átvétellel megvásárolható termékekre. Így könnyen találunk olyat, amely pontosan nekünk való, akár kisebb összeget szánnánk rá, akár hajlandóak vagyunk a plafonig is elmenni – például ,mert felkeltette az érdeklődésünket az igazi ritkaságnak számító 6 puttonyos Tokaji aszú 1937-ből. (Ez a bor egy idős olyan színészekkel, mint Jane Fonda, Jack Nicholson, Anthony Hopkins és Morgan Freeman!) A Vatera abban az esetben is jól jön, ha azért nem esik nehezünkre sokáig tartogatni az adott bort, mert nem a mi szájízünknek megfelelő. Itt gyorsan és egyszerűen eladhatjuk, és megvásárolhatjuk helyette a kedvencünket.

Tartalomhoz a forma

Ha már a hűtőben csücsül a nagy gonddal kiválasztott bor, azt sem árt végiggondolni, hogy a körülmények és a kellékek is megfelelőek-e a fogyasztáshoz. Minél idősebb egy bor, annál régebbi a dugója is, ezért annál törékenyebb lehet. Érdemes olyan dugóhúzóval nekilátni a feladatnak, amellyel már gyakorlottak vagyunk, és kíméletesen el tudjuk távolítani a dugót. Ha nagyobb összejövetelt szervezünk, a poharakkal is érdemes előre tervezni, hogy mindegyik italt méltó kehelyből tudják fogyasztani a vendégek. Ha különlegesebb darabokkal szeretnénk elkápráztatni a barátainkat, biztosan találunk olyat az online piactéren, ami nem jön szembe minden második boltban vagy lakásban. Ritka gyűjtői kiadások, kristály, csiszolt és aranyozott poharak ugyanúgy megtalálhatók az oldalon, mint vintage, art deco és szecessziós stílusú darabok.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezzel a trükkel elvehetjük a bor kellemetlen mellékízét

Ezzel a trükkel elvehetjük a bor kellemetlen mellékízét

Egy friss tanulmány szerint mágnest kell tenni a borba, hogy elvegyük a kellemetlen ízeket.

Napi ajánlatunk

Top videók

Húsos-vöröslencsés spagetti

Gyors és laktató tésztaétel a téli napokra.

Édesburgonyás palacsinta

Könnyű vacsora. Vagy extrán laktató reggeli?

Buddha-tál

Finom, egészséges, sokoldalú és a végtelenségig variálható – ez a Buddha-tál.