Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Nem árulunk petrezselymet! Mindennapi fűszernövényünk sokoldalúbb, mint elsőre hinnénk

2020. július 6.

Talán kimondhatjuk: a petrezselyem a legnépszerűbb zöldfűszerünk. Itthon a gyökérpetrezselyem és a metélőpetrezselyem egyaránt ismert. Bár utóbbi levelei igencsak mutatósak, a petrezselyem – legyen szó bármelyik fajtájáról – jóval több, mint díszítőelem: friss íze kiemeli, üdévé teszi az ételeket anélkül, hogy elnyomná az ízeket. Tesszük zöldséglevesbe, forgatjuk rizskörethez vagy újburgonyához, megszórjuk vele a tükörtojás tetejét. Bármit is készítünk, érdemes a főzés végén hozzáadni az ételhez, hogy megőrizze aromáját. Ennél azonban még mindig többet tud, hiszen léteznek olyan ételek, amelyek fő összetevője maga a petrezselyem. Mutatjuk a kedvenceinket.

Petrezselyem-krémleves

Itt most ne valami vérszegény levesre gondoljunk, amelyben ott úszkál pár kis darab petrezselyem! Ebbe a levesbe legalább 3 nagy csokor petrezselymet főzzünk bele! Indítsuk egy kevés vajon vagy olajon megpárolt vöröshagymával és fokhagymával. Adjunk hozzá egy nagyobb szem megpucolt, felkockázott burgonyát, öntsük fel egy liter vízzel, és főzzük puhára. Közben sózzuk, borsozzuk, majd tegyük bele a leszárazott, felaprított petrezselymet. További pár perc után turmixoljuk le. Kevés lével keverjünk ki 2 dl tejszínt, csorgassuk a levesbe, és forraljunk még egyet rajta. Tejszín helyett tejfölt vagy akár krémsajtot, mascarponét is használhatunk.

Tabbouleh – a libanoni petrezselyem-saláta

Nem, nem petrezselymes! Sokan félreértelmezik ezt a friss és könnyű ételt, pedig a petrezselyem a lelke, ebben az esetben nem csupán kiegészítő fűszerként kap helyet a receptben. 3-4 csokor leszárazott, felaprított petrezselymet keverjünk össze 1 csésze főtt bulgurral, 1-2 felkockázott paradicsommal, némi felaprított mentalevéllel, sóval és citromlével. Kőbe vésett recept nincs, ha szeretnénk, kis darabokra vágott kígyóuborkát is adhatunk hozzá. Forgassuk össze extra szűz olívaolajjal, finoman sózzuk meg, és tálaljuk jól behűtve.

Petrezselyemmártás

Készíthetjük hagyományosan liszttel, de ha úgy jobban ízlik, keményítővel is besűríthetjük. Olajon pirítsuk meg a lisztet, adjuk hozzá a leszárazott, finomra aprított petrezselymet, majd öntsük fel tejjel vagy tejszínnel. Indíthatjuk olajon vagy vajon átforgatott petrezselyemmel is, liszt nélkül. Kevergetve főzzük sűrűre (ha nem a rántásos verzió mellett döntöttünk, most adjuk hozzá a kevés hideg vízben simára kevert keményítőt). Finoman sózzuk meg, melegen tálaljuk.

Chimichurri

Ezt az isteni, ízletes szószt még főzni sem kell, elég ha a hozzávalókat aprítógépbe tesszük, majd pépes állagúra dolgozzuk. Hogy mi kell hozzá? Petrezselyem, koriander, oregánó, lila hagyma (vagy vöröshagyma), fokhagyma, vörösborecet, citromlé, só, bors és némi csili. Annyi extra szűz olívaolajat csorgassunk hozzá, hogy folyékonyabb állagot kapjunk. Argentin eredetű finomság, leginkább steakek mellé ajánljuk.

Pesztó

Bár a chimichurrit nem véletlenül nevezik argentin pesztónak, mi ezúttal a hagyományos pesztóra gondoltunk. Arra a bizonyos zöld színűre, amelyet bazsalikomból szoktunk összedobni. De mi lenne, ha a bazsalikomot egy-két hatalmas csokor petrezselyemre cserélnénk? Adjunk hozzá fenyőmagot (vagy akár diót, mandulát, mogyorót), reszelt parmezánt, sót, ízlés szerint fokhagymát, valamint extra szűz olívaolajat. Ebből annyira lesz szükségünk, hogy a chimichurrinál jóval sűrűbb, krémesebb textúrát kapjunk. Készíthetjük aprítógépben és mozsárban is.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Egy trükk a fokhagymanyomóhoz

Egy trükk a fokhagymanyomóhoz

Ez egy olyan konyhai eszköz, amelyet mind könnyedén használunk. De most mondunk hozzá egy jó trükköt.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?