Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Újra itt az újkrumpli! Fűszerezd, ízesítsd bátran, mutatunk 10 finom ízkombinációt

2020. június 18.

Bár esős napokat-heteket élünk, vitathatatlanul itt a nyár, és vele együtt megérkezett a várva várt újburgonya is. A zsenge, héjastól fogyasztható krumpli elkészíthető párolva, főzve, serpenyőben pirítva, és sütőben sütve egészben vagy hasselback burgonyaként, azaz sűrűn bevagdosva. Lehet belőle leves, főétel, köret és tepsis fogás, egyedül a krumplipürével és a krumplis tésztákkal (például gombóccal, nudlival, gnocchival, langallóval) nem érdemes kísérletezni a nagy nedvességtartalma miatt. Bárhogy is fogyasztjuk, ízesítsük bátran, mutatunk 10 szuper ízkombinációt.

1.Kaporral és görög joghurttal

A friss, finomra aprított kapor a nyár íze. Nemcsak a kovászos uborka elképzelhetetlen nélküle, hanem az újkrumpliból készült burgonyasaláta is. A tejfölt pedig nyugodtan lecserélhetjük a könnyebb görög joghurtra.

2.Citrommal és frissen őrölt borssal

Egyszerű, de nagyszerű kombináció, amely pirítva készült újburgonyával a legjobb. A pirítás végén facsarjunk a krumplira citromlevet, majd tekerjünk rá borsot. Üdítő ízvilágú, de egyben karakteres páros.

3.Fetával vagy más sósabb sajttal és olajbogyókkal

Morzsoljunk fetát az újkrumplira, majd keverjük össze olajbogyókkal és pici olívaolajjal. Önmagában vagy csirke- és pulykasült mellé is remek választás, egy falat Görögország!

4.Tárkonnyal és petrezselyemmel

A tárkony a ragulevesek sztárja. De miért ne cserélhetnénk a krumplikörethez szánt, jól megszokott petrezselyem felét tárkonyra?

5.Bazsalikommal, mozzarellával és koktélparadicsommal

Ha már szó esett Görögországról, ne hagyjuk ki a másik mediterrán kedvencet, Olaszországot se! A népszerű caprese saláta ízei könnyen belecsempészhetők a krumpliköretbe, csak adjunk a főtt vagy pirított burgonyához felezett koktélparadicsomokat, mini mozzarella gömböket és sok-sok friss bazsalikomot. Locsoljuk meg jóféle olívaolajjal, és el is készültünk.

6.Baconnel és vajjal

Akár serpenyős burgonyát készítünk, akár tepsis hasselback krumplit, a vaj csodás ízt ad a sülő zöldségnek. Ha a hasselbackra esik a választásunk, a sűrűn beirdalt krumplit sütés közben többször kenjük át vajjal, a sütés második felében pedig tegyünk a résekbe vékonyra szelt bacont.

7.Aszalt paradicsommal és rozmaringgal

Még egy mediterrán finomság, elvégre nyár van. Az aprított rozmaringleveleket és a felcsíkozott aszalt paradicsomot külön-külön is hozzáadhatjuk a krumplihoz, de ha veszünk vagy készítünk egy üveg vörös pesztót, úgy is szuper lesz.

8.Zsályával és almával

Különleges és különlegesen finom is! Az almát pároljuk meg a zsályával, majd keverjük össze az elkészült burgonyával. Sertés- és marhahús mellé ajánljuk.

9.Parmezánnal és fokhagymával

A fokhagymával együtt lepirított burgonyának adhatunk egy kis plusz csavart, ha a sütés végén reszelünk hozzá egy jó adag parmezánt.

10.Snidlinggel és lila hagymával

Zárjuk a sort egy klasszikussal! A lila hagyma a snidlinggel párosítva nagyon jól passzol a hagyományos, ecetes dresszinggel összekevert krumplisalátához.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!