Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Konyhai rendszerezés? Ezeknek a tárgyaknak bátran mondj búcsút!

2022. October 22.

A konyha számos otthon szíve és központja. Éppen emiatt hajlamosak vagyunk az évek hosszú során rengeteg olyan dolgot felhalmozni benne, amire – ha jobban belegondolunk – igazából semmi szükségünk. Ne várjuk meg a tavaszi nagytakarítást, az alábbi tárgyaknak mondjunk búcsút nyugodt szívvel már most.

 

Elhasználódott, régi szivacsok

Habár jelentősen kitolhatjuk a konyhai szivacsaink élettartamát azzal, ha rendszeresen tisztítjuk, átmossuk a mosogatógépben vagy fertőtlenítjük a mikróban, ez csak egy ideig segíthet. Inkább cserélgessük rendszeresen, nem kerül olyan rengeteg pénzbe venni egy csomaggal.

 

Kiszolgált vágódeszkák

Érdemes külön-külön dedikált vágódeszkát tartani a húsokhoz, halakhoz, zöldségekhez és kenyérhez, hogy elkerüljük a keresztszennyeződéseket. De idővel még akkor is elhasználódnak a vágódeszkáink, ha nagyon vigyázunk rájuk. A mély karcok pedig veszélyes baktériumok melegágyaivá válhatnak, érdemes tehát a vágódeszkáinkat is rendszeresen újra cserélni.

 

Tipp: Így tisztítsd meg a sütőd pár perc aktív munkával

 

A kedvenc régi konyhai eszközeink

A műanyag spatuláról leváló darabok az ételbe kerülhetnek, a csorba tányérral akkor is elvághatjuk az ujjainkat, ha egyébként nagyon kötődünk hozzá. Sajnos minden el fog egyszer használódni, és eljön a pillanat, amikor bizony jobb lecserélni, mint tartogatni a fiók mélyén.

 

Sosem használt gépek és azok használati utasításai

Mindenki jár úgy időnként, hogy megtetszik neki egy konyhai kisgép, megveszi, kipróbálja, majd soha többet nem használja. Érdemes ezeket inkább elajándékozni vagy online értékesíteni, és nem árt időnként a használati utasítások között is selejtezni egy kört. 

 

Régi fűszerek

A legtöbb fűszer – ha nem is romlik meg – idővel teljesen elveszíti ízét, különösen ha megbontottuk a csomagolást.

 

Fagyasztóban felejtett ételek

Ne feledkezzünk meg a fagyasztóról se! Kinek ne lenne benne valami régen lefagyasztott – ki tudja, pontosan milyen – darab hús, vagy egy fél zacskó mirelit zöldség? A fagyasztott ételek nem állnak el korlátlan ideig, és ha hónapokon át nem volt rá szükségünk, valószínűleg már ezután sem lesz.

 

Forrás: Eating Well

 

Ez is érdekelhet: 

Ezekkel a praktikákkal tartott rendet Julia Child főzés közben

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!